AMSTERDAM - De in Amsterdam opgerichte bespaarapp Dyme heeft van De Nederlandsche Bank een PSD2-vergunning gekregen. Dankzij deze vergunning profiteren consumenten direct van de nieuwe Europese wetgeving waarbij banken betaaldata delen met derde partijen. Dyme is de eerste onafhankelijke betaaldienst in Nederland die deze vergunning krijgt.

De PSD2-vergunning van Dyme biedt consumenten de mogelijkheid om hun bankrekening direct te koppelen aan de applicatie. Dyme is de eerste onafhankelijke Nederlandse applicatie die beschikbaar is voor gebruikers van ING, ABN AMRO en bunq. Na het koppelen van de bankrekening geeft een slim algoritme gebruikers inzicht in hun financiële situatie en adviezen om geld te besparen. Daarnaast kan de gebruiker binnen de app onder andere ongewenste abonnementen opzeggen, van provider wisselen, of contracten heronderhandelen.

Oplossing voor consumenten met financiële problemen

In 2018 had één op de drie Nederlandse huishoudens betalingsachterstanden. Verder blijkt uit recent onderzoek van het Nibud dat 90% van de Nederlanders het aantal abonnementen dat ze hebben sterk onderschat, wat kan leiden tot financiële problemen. Mede-oprichter Joran Iedema van Dyme wil mensen hiervoor behoeden en is dan ook blij met de vergunning: “Dankzij de PSD2-vergunning kunnen wij consumenten meer inzicht geven in hun financiën. Omdat je tegenwoordig met een paar muisklikken een abonnement afsluit voor bijvoorbeeld streamingdiensten, datingsites, of zelfs een fiets, raak je al gauw het overzicht kwijt. Zo betalen de meeste consumenten elke maand voor abonnementen die ze eigenlijk niet gebruiken of zelfs allang vergeten zijn. Dit leidt voor veel consumenten tot financiële problemen die wij graag willen tegengaan. De verkregen PSD2-vergunning gaat ons daarbij helpen.”

PSD2-vergunning
Binnen PSD2 moeten banken derde partijen toegang geven tot de betaalrekening van hun klant, mits de klant zelf toestemming geeft. Partijen krijgen alleen toegang als een consument 'uitdrukkelijke toestemming' heeft gegeven. Stibbe en EY hielpen Dyme bij het aanvragen van de vergunning. Adviseurs van beide bedrijven hielpen de betaaldienst tijdens de uitgebreide vergunningsprocedure en de strenge eisen die De Nederlandsche Bank stelt. DNB stelt onder andere strikte eisen op het gebied van privacy, databeveiliging en communicatie.