AMSTERDAM - De eerste nieuwe bewoners van het Asscherkwartier aan het Dora Tamanaplein hebben de sleutel van hun woning ontvangen. De vernieuwing van het voormalig archiefterrein is in volle gang en het resultaat wordt steeds meer zichtbaar.

Oud en nieuw

Het Asscherkwartier is een vernieuwd stukje Zuid aan de Amstel, waar jarenlang het Stadsarchief heeft gestaan. Eind 2015 werd na flinke vertraging met de herontwikkeling van gebied gestart. Het resultaat begint zichtbaar te worden; het is een combinatie van de bestaande historische gebouwen met duurzame nieuwbouw. De invulling is een diversiteit aan functies. Woningen en bedrijven waaronder een luxe hotel, daarnaast een theater en een bibliotheek en een ondergrondse parkeergarage. Drie pleinen gaat het gebied tellen: het al bestaande Dora Tamanaplein, het Tolplein en het Cullinanplein. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht met duurzame bestrating en verlichting, ook komt er openbare kunst en ruimte voor kinderen om te spelen.

Welkom in Zuid

Op maandagochtend ontvingen de eerste bewoners van het Asscherkwartier de sleutel van hun nieuwe woning. Zij werden hartelijk welkom geheten in Zuid door de voorzitter van de bestuurscommissie Zuid, Sebastiaan Capel, die bloemen had meegenomen. In totaal zullen de komende tijd 56 koopwoningen en 20 studentenwoningen worden opgeleverd.

Gezichtsbepalend

Het project heeft twee gezichtsbepalende gebouwen. Een daarvan is voormalige raadshuis van de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) uit 1892. Het gebouw gaat de entree vormen van het Pestana Amsterdam Riverside hotel, dat begin 2018 zijn deuren opent. Het andere gebouw, waar het gebied zijn naam aan te danken heeft, is de uit 1907 daterende diamantslijperij Asscher. Ostade A’dam (voorheen Ostadetheater) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gaan samenwerken bij de invulling van een gecombineerde theaterfunctie en bibliotheek op het terrein. Het wordt een plek voor ontmoeting, ontspanning en activiteiten voor jong en oud gericht op culturele kruisbestuiving. Medio 2018 verhuist Ostade A’dam naar het nieuwe gebouw en deelt de ruimte met de bibliotheek, die nu nog in Cinétol aan de Tolstraat is gevestigd.