AMSTERDAM - Chef-kok Hermitage Amsterdam ontwikkelt speciaal lunchmenu: Vegetarische schatten
De Hermitage Amsterdam gaat meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees (11–17 maart 2019), als eerste museum in Nederland. De initiatiefnemers roepen alle Nederlanders op om een week lang geen vlees en vis te eten en zo bij te dragen aan een positieve impact op mens, dier en milieu. Meer dan 30.000 Nederlanders doen mee aan de tweede editie van deze landelijke campagne en besparen zo ruim 4 miljoen liter water en meer dan 23.000 kilo vlees.<1/> De Hermitage doet mee omdat chef-kok Patrick Goijaerts en souschef Mark van Oostveen de bezoekers willen laten zien dat ze ook zónder vlees en vis kunnen verrassen. Het sluit bovendien aan bij de ambitie van de Hermitage om het meest duurzame museum van Nederland te worden.

Culinaire kunst in de Hermitage Amsterdam: Vegetarische schatten

Speciaal voor deze week hebben de chefs een bijzondere driegangenlunch samengesteld: Vegetarische schatten. De gerechten zijn geïnspireerd op de huidige jubileumtentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage en geven een indruk van de diversiteit en creativiteit van de vegetarische keuken. Het voorgerecht is een verrassende salade van quinoa, linzen en avocado met een parel van gerookte paprika. In het Aziatische hoofdgerecht wordt een Japanse aubergine met bloemkool en enoki (paddenstoel) geserveerd. Het frisse dessert bestaat uit een panna cotta en sorbet van citrus. In het café zijn heerlijke vegetarische broodjes, soepen en salades verkrijgbaar.

Naar de titel van duurzaamste museum in Nederland
Sinds de opening in 2009 initieert de Hermitage Amsterdam groene projecten, met als doel het duurzaamste museum in Nederland te worden. De Hermitage is een van de musea van BREEAM-NL In-Use, die samen concreet aan de slag zijn gegaan om te verduurzamen. De afgelopen jaren is het energieverbruik van de Hermitage sterkt teruggebracht dankzij slimme innovaties op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing. Een voorbeeld is het in 2016 gestarte WKO-project Tussen Kunst en Kas in samenwerking met de Hortus Botanicus. De Hermitage en de Hortus delen hun warmte- en koude-overschotten om energie te besparen.<2/> Later dit jaar maakt de Hermitage Amsterdam nieuwe plannen bekend op het gebied van duurzaamheid.