AMSTERDAM - Naar verwachting is eind 2017 de eerste helft van de vernieuwing van het Leidseplein afgerond. Dat is ongeveer driekwart jaar eerder dan gepland.

De planning was dat het westelijke deel van het plein in de nazomer van 2018 klaar zou zijn. Het gaat om het terrassenplein, de Marnixstraat, Leidsebrug, taxistandplaats en -opstelstrook, Stadhouderskade en het Leidsebosje.

Versnelling

Projectmanager Uitvoering Arend de Heer vertelt: “We hebben afgelopen periode allerlei werkzaamheden eerder én sneller kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan het werk aan de tramrails en aan kabels en leidingen. Ook gaat de renovatie van de Leidsebrug sneller dan verwacht en zijn grote tegenvallers uitgebleven.”

Marnixstraat

Het leggen van het natuursteen op en rond het terrassenplein, rond de Stadsschouwburg en op het plein voor hotel American is begin april klaar. Op 20 maart beginnen we met de herinrichting van de Marnixstraat. Dit duurt tot augustus. Later dit jaar kan de Leidsebrug weer open voor fietsers en voetgangers. Dan zijn ook de taxistandplaats en -opstelstrook klaar, en heeft het Leidsebosje een nieuwe inrichting.

Even doorbijten…

Arend: “Komende maanden is het wel even doorbijten, vooral voor iedereen die woont en werkt in het westelijke deel van de Marnixstraat en de Leidsekade. In de Marnixstraat gaan we het laatste deel van de tramrails - net als afgelopen najaar - helemaal vernieuwen. Heel ingrijpend werk, waarbij we deels ook in de nacht en het weekend doorwerken. De heftigste overlast duurt tot Koningsdag.”

Verkeerhinder

Door het werk in de Marnixstraat rijden tram 7 en 10 in het weekend van 8/9 april niet door de Marnixstraat en krijgen omleidingsroutes. Hierdoor kan het werk sneller worden uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden in de Marnixstraat krijgen ook fietsers en taxi’s tijdelijk andere routes. Autoverkeer zal op de Leidsekade (in maart en mei/juni) en Stadhouderskade (juni/ juli) enige hinder ondervinden.

Komende jaren

“Eind 2017 ziet het er op en rond het Leidseplein al heel anders uit. Ondertussen zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor de volgende grote klus die we komende jaren gaan klaren: de herinrichting van het Kleine-Gartmanplantsoen met de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Ook realiseren we een fietsparkeervoorziening bij de Melkweg. Wanneer dat allemaal gaat starten, wordt na de zomer duidelijk”, aldus Arend.