AMSTERDAM - Wellicht had je nooit gedacht dat er zwammen in huis kunnen groeien, maar plotseling ontdek je er toch één of meerdere in je woning. Een zwam is eigenlijk hetzelfde als een schimmel. Er zijn verschillende soorten zwammen die in je woning kunnen voorkomen. Heb je een zwam in huis ontdekt? Dan is het belangrijk om dit probleem snel aan te pakken. Zwammen kunnen namelijk schade aan je woning aanbrengen. Bovendien is het ook geen prettig idee dat er schimmels in je woning groeien. Ook brengt het risico’s op gezondheidsproblemen met zich mee, want het inademen van schimmelsporen is allesbehalve gezond.


De oorzaken van zwammen in huis

Wil je zwammen in huis echt efficiënt aanpakken, dan is het belangrijk om ook de oorzaken aan te pakken. Zwammen gedijen het best in een vochtige omgeving, met weinig lichtval en een slechte ventilatie. Bovendien zijn er bepaalde zwammen die goed groeien op hout. Wanneer de woning goed geventileerd wordt, dan kunnen er eigenlijk al geen zwammen meer groeien. Daarnaast is het ook verstandig om het luchtvochtigheidsgehalte om laag te brengen. Je kunt de luchtvochtigheid ook controleren door gebruik te maken van meetapparatuur.

Wanneer je bepaalde houtsoorten in je woning hebt of het grondwater in de omgeving erg hoog staat, is de kans op zwammen in huis groter. Dat neemt echter niet weg dat de kans op zwammen in een woning met een gezond binnenklimaat nihil is. Daarom is het zo belangrijk dat je je woning goed blijft ventileren.

Zwammen verwijderen

Belangrijk is om zwammen niet zelf uit je woning te verwijderen. Doe je dat, dan kan de zwam namelijk sporen verspreiden. Omdat de sporen zo klein zijn, zijn ze met het blote oog niet zichtbaar. Het probleem zou hierdoor nog erger kunnen worden, want voor je het weet heb je dan nog meer zwammen in huis. Indien je zwammen in je woning hebt geconstateerd, kun je dus het best een specialist inschakelen om deze te laten verwijderen. Een specialist voorkomt dat er straks overal in je woning onzichtbare sporen rondvliegen.

Zwammen worden vaak redelijk laat ontdekt

Zwammen groeien vaak op plekken die niet goed geventileerd zijn en waar je zelf dus ook weinig bent. Denk bijvoorbeeld aan de kelder of aan de zolder. Om die reden komt het ook vaak voor dat mensen pas erg laat ontdekken dat ze last hebben van zwammen. Het vervelende daaraan is dat de zwammen zich kunnen verspreiden. Bovendien kunnen de zwammen in de tussentijd schade veroorzaken aan je woning. Vooral aan hout kan schade ontstaan als hier zwammen op groeien.

Het is altijd van belang om je woning goed te ventileren

Als er zwammen in je woning groeien, dan betekent dit eigenlijk ook dat er sprake is van een gezonde leefomgeving. Het is namelijk altijd van belang dat je woning goed geventileerd wordt. Ga dus goed na wat je er aan kunt doen om het klimaat in je woning te verbeteren. Zo voorkom je niet alleen zwammen, maar zorg je ook voor een gezondere lucht in je woning.