AMSTERDAM - Heeft u wel eens via 14020 een melding gedaan van overlast door personen op straat? Dan heeft u misschien Mitchel aan de telefoon gehad. Vanuit de meldkamer van Handhaving en Toezicht aan de Spaklerweg handelen hij en zijn collega’s sinds februari van dit jaar dit soort meldingen uit stadsdeel Centrum af.

Als het kan sturen ze direct een handhaver op het probleem af. Die handhavers zijn van het Binnenstad Offensief, het team van 70 handhavers en 70 agenten dat overlast en criminaliteit in de binnenstad tegengaat.

De meldkamer is een kamer vol computers, digitale kaarten, camerabeelden en informatie over de locatie van alle handhavers. Mitchel: "We zijn hier in het hart van de organisatie."

Grootste overlast in het weekend

Van donderdag- tot zondagnacht zijn er meer handhavers op straat. Zij en hun collega’s van de politie lopen op het Rembrandtplein, Thorbeckeplein, de Wallen en in de Leidsepleinbuurt en Haarlemmerbuurt. Als er op die avonden of nachten een melding binnenkomt, kan er vaak wel iemand naartoe. Op de andere dagen is er geen handhaving in de nacht. Een melding doen kan uiteraard wel, want op de meldkamer is er altijd iemand om de telefoontjes aan te nemen. “Er is gekeken wanneer de grootste overlast plaatsvindt en dat is in de weekendnachten”, aldus Mitchel.

Handhavers snel ter plaatse

Nieuw aan dit project is het kortere lijntje tussen melder en handhaver én dat de handhavers meteen in actie kunnen komen. "Bewoners voelen zich nu gehoord. In plaats van iemand aan de telefoon te krijgen die niet over specifieke informatie bezit, krijgen ze één van ons aan de telefoon. Wij kijken of er een handhaver in de buurt is, pakken onze portofoon en sturen diegene erheen. Vaak kan een handhaver heel snel ter plekke zijn. Melders zien meteen de actie, en dat waarderen ze."

Gerichte handhaving met cameratoezicht

Een zwart scherm springt opeens aan. We zien een gracht in Amsterdam. Bootjes op het water, groepen mensen, fietsers, vrienden die aan de waterkant genieten van het uitzicht. Maar ook een groep die blijkbaar een melding waard is. “Deze beelden krijgen we door van team Cameratoezicht. Als hen iets opvalt, krijgen wij dat te zien. Mijn collega gaat nu kijken wie er in de buurt is. Gerichte handhaving noemen we dat.”

Met mooi weer komen er meer meldingen binnen. “Over straatmuzikanten of bierfietsen. En er is meer alcohol in het spel, ook overdag. Mensen drinken waar het niet mag. In de avond bellen bewoners vaak over drugsdealers in steegjes.”

Rennen of stilstaan

De telefoon gaat. Er is een ongeluk gebeurd tussen een fietser en een voetganger. De bel bij Handhaving en Toezicht gaat, omdat een groep zich meldt om hun weggesleepte auto op te halen – ook één van de werkzaamheden van de meldkamermedewerkers.

Er springen twee schermen aan en de portofoon begint te piepen. Drukke dag? “Soms lijkt het alsof bewoners afspreken allemaal tegelijk te bellen”, lacht Mitchel. “Het is of heel druk, of heel rustig. Rennen of stilstaan, geen vinger op te leggen. Maar nooit is het helemaal rustig, hooguit een kwartiertje.”

In die rustige kwartiertjes heerst in de meldkamer een leuke, bijna gezellige sfeer. Die tijd wordt ook gebruikt om uitzendkrachten theorie bij te brengen of met elkaar te praten. Is dat de reden waarom Mitchel zo enthousiast over het werk praat? “Ik heb een dienstverlenende functie en werk voor de grote mooie stad waar ikzelf ook woon. Dat maakt dit werk geweldig, en het maakt mij trots.”

Meer respect nodig

Mitchel vindt het jammer dat handhavers niet altijd het verdiende respect krijgen. “Ze zetten hun eigen veiligheid op het spel. Ik zie vanuit de meldkamer niet alles, maar hoor wel veel. Soms weten mensen niet hoe ze zich moeten gedragen.” Ook merkt hij dat mensen aanspreken op straat en een boete geven geen zaken zijn die je populair maken. “Overtreders voelen zich gedupeerd. Maar door hen op hun gedrag aan te spreken, lossen wij een probleem voor een ander op. We proberen als handhavers het beste te doen voor alle Amsterdammers, een boete geven is soms nodig.”

Meer weten?

Zie de webpagina Binnenstad Offensief.