AMSTERDAM - De mogelijkheid tot het kopen van een huis is afhankelijk van het bruto-inkomen, de hoogte van de rente en het aankoopbedrag van een woning. Desalniettemin hoort een groot aantal mensen het om zich heen: je moet nu kopen, want de rente is laag.


Daarmee lijkt een hypotheek binnen bereik, maar andere maatregelen en de hoge prijzen van de woningen gooien nogal wat roet in het eten. Hypotheekadvies Amsterdam kan daar gericht over adviseren, zodat potentiële kopers weten wat er wel en niet mogelijk is.

Kosten koper uit eigen zak betalen
Dit jaar kan er honderd procent van de woningwaarde worden gefinancierd. Dat betekent dat er voor het aankoopbedrag van een huis, mits passend bij het inkomen, een hypotheek beschikbaar is, maar de kosten koper uit eigen zak betaald moeten worden.

Voor wie investeert in maatregelen waardoor het huis energiezuiniger wordt, wordt dat bedrag opgetrokken tot en met 106 procent. Het is in dat geval belangrijk dat dat geld wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld het aanbrengen van extra dubbel glas of zonnepanelen. Dak-, vloer- of muurisolatie.

Een bijna onmogelijke zoektocht naar een betaalbaar huis
Het aanbod aan betaalbare woningen is het kleinst in Amsterdam. Hier is slechts één op de tien huizen betaalbaar voor de modale tweeverdiener. RTLnieuws kopt dan ook niet voor niets dat Jan Modaal op dit moment niets meer in de Randstad te zoeken heeft. Met een modaal inkomen kun je een huis kopen van maximaal 169.000 euro. Dat wordt een flinke, zo niet onmogelijke zoektocht.

Ook voor de rest van Nederland blijken woningen voor veel mensen te duur. Niet alleen in de Randstad, ook in Noord-Brabant en Gelderland. Het beste kom je er nog vanaf in Groningen waar eenverdieners met een modaal inkomen nog 19 procent van de woningen kunnen kopen. Tweeverdieners in Groningen kunnen 62 procent van de huizen betalen. Kom daar in de Randstad maar eens om.

Nieuwbouw en NHG helpen kopers op weg
De behoefte aan nieuwbouw in een betaalbare klasse blijft aanwezig om vooral de middenklasse de gelegenheid te geven een woning te kunnen kopen. Met gedegen hypotheekadvies krijgt deze groep een kans.

In dat laatste geval speelt ook de NHG een rol. Deze Nationale Hypotheek Garantie komt in beeld als er een woning wordt gekocht die niet duurder is dan 310.000 euro. Dat is een hoger bedrag dan in het jaar daarvoor en betekent dat meer mensen in de gelegenheid zijn een huis te kopen omdat een huis kopen dat valt binnen de NHG makkelijker te financieren is. Onder andere zijn de kosten voor het afsluiten van de hypotheek lager. Bovendien: breng je energiebesparende maatregelen in het huis aan dan kun je zelfs met NHG een huis kopen tot een bedrag van 328.600 euro.