Als je een huis hebt gekocht of gehuurd, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met het inrichten. Als je geluk hebt dan is het huis goed onderhouden en kun je erin trekken zonder al te veel kluswerk. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de woning een flinke opknapbeurt nodig heeft. In dat laatste geval kunnen de kosten snel oplopen. Alles is de laatste jaren duurder geworden en dat geldt zeker ook voor het inrichten van een woning. Een nieuwe vloer, schilderwerk en andere aanpassingen kunnen flink in de papieren gaan lopen. Het is dus zeker niet onverstandig om een planning en berekening te maken van alle kosten. Er is natuurlijk niets op tegen om de aanpassingen gefaseerd uit te voeren.

Kies voor tijdloos

Natuurlijk is het leuk om de huidige trends qua woninginrichting te volgen. Maar soms zijn die nogal expliciet. En wat je vandaag leuk vindt, kan over een paar jaar wel flink gaan irriteren. Dus kies in de basis voor een tijdloze inrichting. Dan kun je die paarse of zeeblauw trend doorvoeren in de accessoires. Een paar hippe kussens op de bank kun je na een jaar wel vervangen door wat anders als dat zeeblauw of okergeel ineens niet meer is waar je blij van wordt. Een bankstel kan makkelijk 5 jaar of langer meegaan bij normaal gebruik. Tafels en kasten nog veel langer. Het is dus zaak om iets te kiezen waar je de komende jaren tegenaan wilt kijken.

Verduurzamen

Nog even los van wat je mooi vindt, is het ook belangrijk om voor duurzame materialen te kiezen. Kijk voor leuke meubels of stijlvolle accessoires eens bij een kringloopwinkel. Wat de vloerbedekking betreft kun je bijvoorbeeld kiezen voor een duurzame PVC vloer. Die kan wel tot 20 jaar meegaan. Het is dus een investering waar je heel lang plezier van hebt. En bovendien is deze vloer ook nog eens heel gemakkelijk in onderhoud. Je reinigt hem simpel met de stofzuiger of een mild sopje. Verder onderhoud is nauwelijks nodig. Bovendien is deze vloer vrijwel slijtvast. Ideaal dus voor zowel de woonkamer als andere vertrekken zoals slaapkamers, de keuken en de gang en zelfs de badkamer.

Verlichting en accessoires

Vandaag de dag gebruikt vrijwel niemand nog gloeilampen. In slechts enkele jaren tijd zijn ze uit de schappen van winkels verdwenen en vervangen door halogeen en LED lampen. Die zijn een stuk zuiniger met stroom. Daar komt bij dat ze vandaag de dag ook te koop zijn met aangenaam warm licht en dus prima geschikt voor de woonkamer en de slaapkamer. Je kunt ze ook prima combineren met een dimmer. Als je accessoires uitkiest, bedenk ook dan dat je iets kiest wat je over een paar jaar ook nog leuk vindt. Of zorg ervoor dat je accessoires gemakkelijk kunt wisselen, bijvoorbeeld lichte kleuren voor de zomer en warme tinten voor de winterperiode.