AMSTERDAM - Ben je om welke reden ook single, of terug single, op termijn gaan de meeste mensen toch weer naar een relatie verlangen. En daar waar dat vele jaren terug soms een financiële achtergrond kon hebben, vrouwen waren lang geleden niet altijd geacht om te werken, speelt nu meer het emotionele aspect.

Er zijn verschillende manieren waarop je elkaar ontmoet. Dat kan zeker nog op de oude vertrouwde manier via sociale contacten via je vriendenkring of familie. De laatste decennia is daar dankzij het internet een andere vorm van contact zoeken bijgekomen. Het online daten.

En dit opende perspectieven voor heel wat mensen die in een sociaal isolement zitten. Ook niet iedereen is zo spontaan om zomaar een babbel met een wildvreemde te starten. Ook naar een relatie op zoek gaan die niet zo voor de hand lag vroeger was moeilijker. Maar nu kun je ongeacht je gender, afkomst, leeftijd enz. op zoek gaan naar je maatje. Gaat je voorkeur uit naar iemand van hetzelfde geslacht? Ga je liever met oudere vrouwen daten? Alles is mogelijk, en vooral de drempel om een eerste contact te leggen is veel lager en de kans op succes is groter zolang je het respectvol doet.

Waar ga je op letten bij het daten?
Eerlijkheid is het sleutelwoord. Wanneer in een prille, zelfs enkel online relatie, blijkt dat een van beide partijen liegt, zal dat bijna onvermijdelijk tot een breuk leiden. Binnen een relatie zijn vertrouwen en eerlijkheid de steunpilaren waarop je bij je partner rekent. Daarnaast is respect een noodzaak. Wanneer je online zou gaan daten, bekijk dan eerst uitvoerig het profiel van de andere. Heb je zelf weinig religieuze waarden, maar je partner heeft dat wel, onderzoek dan bij jezelf of je daar op een respectvolle manier mee kan omgaan. En dat geldt uiteraard niet enkel over religie. Om in een relatie te slagen zul je de hele filosofie van je partner moeten kunnen respecteren, zo niet leg dan geen contact, maar ga op zoek naar iemand anders waarvan je de waarden beter kunt aanvaarden.

Er zijn nog wel wat kernwoorden die het al dan niet slagen van een beginnende relatie zullen bepalen, en of beide partijen die relatie dan ook kunnen aanhouden. Een goede communicatie en het behoud van de individualiteit zijn daar voorbeelden van.En kom je toch ooit in een conflict terecht laat het dan een eerlijkgevecht zijn waarin op de eerste plaats woedebeheersing van het grootste belang is.