AMSTERDAM - Het begin van het studiejaar betekent dat er weer veel nieuwe studenten in de stad komen wonen. Voor velen is het een droom om een huis of kamer in Amsterdam te hebben, om zich Amsterdammer te mogen noemen. Maar, een echte Amsterdammer ben je pas als je goed staat ingeschreven bij de gemeente.

Een inschrijving is snel geregeld. Het kan, met je DigiD ook online. Op amsterdam.nl/verhuizen vind je alle informatie die je nodig hebt en schrijf je je in een handomdraai in.

Wettelijke verplichting

Op grond van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP) heb je een aantal verplichtingen. Zo moet je staan ingeschreven op het adres waar je woont, mag je niemand anders op je adres laten inschrijven die daar niet woont en moet je de gemeente informatie geven die nodig is om de registratie op orde te houden. Dat is voor jou belangrijk, omdat de gemeente jou dan een zo optimaal mogelijke dienstverlening kan bieden.

Als je je niet inschrijft, riskeer je een boete die kan oplopen tot € 325,-. Zorg er dus voor dat je goed staat ingeschreven. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor studenten, maar voor iedere Amsterdammer.