AMSTERDAM - Je staat onder de toren van de Munt. Een raadselachtig gebouw. Stromen toeristen en winkelende mensen golven langs je heen. De gemeente verbouwt het plein. Je voelt dat dit een oude plek is, maar hoe oud? Wat gebeurde hier al die eeuwen? Om meer te weten te komen ga je met stadsbeiaardier Gideon Bodden door de kleine - haast verborgen - deur de toren in.

Toen

De trap omhoog in de Munttoren is steil. Erg steil. Hij gaat grotendeels bijna loodrecht omhoog. De treden zijn smal, je moet je vasthouden aan een touw. In de bovenste torenkamer staat het klavier om het klokkenspel te bespelen. Je bent hier 30 meter in de lucht en ruim 500 jaar terug in de tijd. De oorspronkelijke toren stamt uit de periode 1480-1487. Hij maakte deel uit van de middeleeuwse stenen stadsmuur, net als de Schreierstoren en De Waag. Het gebouw heette toen de Regulierspoort. Rond 1672 werden hier enige tijd munten geslagen, vandaar de naam Munttoren. Er werden 15 miljoen gouden Dukaten gemunt.

Nu

Stadsbeiaardier Gideon Bodden draagt een elegante hoed. Met de trap heeft hij geen moeite. Bodden bespeelt ook de carillons van de Oude Kerk en de Zuiderkerk. In 1993 deed hij auditie met twaalf anderen terwijl de jury vanuit een kamer in het Carlton hotel luisterde. Bodden kreeg de baan van stadsbeierdier. Deze traditie bestaat in Nederland al sinds de vijftiende eeuw. Deze zaterdag speelt hij een uur lang Vivaldi. De muziek klingelt speels over het drukke Muntplein.

Het Muntgebouw staat als een oeroude dinosaurus in de moderne drukte. Het Muntplein is feitelijk een enorme brede brug tussen de Singel en de Amstel. Behalve een brug vormt het plein ook een zevensprong: Het Rokin, de Kalverstraat, De Singel, de Vijzelstraat, de Reguliersbreestraat, de Amstel en de Nieuwe Doelenstraat komen erop uit. Heel verschillende soorten oude straten, wat de chaos vergroot. Het plein ligt bovendien op de hoofdroute van het Centraal Station richting Zuid. Er rijden trams, fietsers, auto's, en er lopen duizenden Amsterdammers en toeristen.

Straks

Het Muntplein maakt deel uit van 'De rode loper', de route van het Centraal Station, Damrak, Rokin, Vijzelstraat en de Ferdinand Bolstraat. Deze straten worden bijzonder mooi opgeknapt om zo een waardige entree van de stad te vormen. Op het Rokin is al te zien hoe mooi het wordt. De bouwput van de Noord/Zuidlijn verandert stap voor stap in straten met grandeur. Het plein wordt nu heringericht. Een verkeersregelaar legt uit hoe het autoverkeer verandert: Niet meer vanuit de Vijzelstraat de stad in. Je kunt met de auto straks alleen via de Amstel de stad in en via het Rokin de stad uit.