AMSTERDAM - Denk jij erover om een dashcam te installeren in je auto? Met een dashcam maak je opnames tijdens het rijden. Leuk om op youtube te zetten als je door Parijs of Berlijn hebt gereden, maar zo’n dashcam heeft nog meer voordelen, denk aan de bewijslast voor de verzekering van je auto en aan de gevolgen voor je autoverzekering. Misschien wel een goede investering aangezien Amsterdam één van de hotspots is in Nederland voor autoschade en diefstal.

Flitscamera’s
Als je gaat rijden, begint de dashcam meteen met opnemen. Veel dashcams hebben GPS, waardoor niet alleen de opnames maar ook de locatie en snelheid worden opgeslagen. Zo kan de GPS je waarschuwen voor flitscamera’s. Een dashcam met een goede beeldkwaliteit laat duidelijk zien wat er onderweg gebeurt.

Bewijs je onrecht
Een dashcam heeft als grootste voordeel dat je bewijslast op beeld hebt bij een ongeluk. Wanneer je een autoverzekering afsluit ga je er niet van uit dat je een ongeval krijgt, maar als het wel gebeurt sta je dankzij de beelden juridisch sterk. De dashcam heeft een G-sensor die ervoor zorgt dat de beelden niet overschrijven nadat ze de klap van een ongeluk hebben gedetecteerd. Je kunt er dus zeker van zijn dat het beeldmateriaal voor de verzekeraar is opgeslagen. Een andere mooie bijkomstigheid van een dashcam is dat je de beelden van een landschap waar je tijdens een vakantie doorheen bent gereden, weer terug kunt kijken.

Regelgeving
Dashcams heb je tegenwoordig steeds meer en de regelgeving is nog aan verandering onderhevig. Het zou in de toekomst bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat de politie bevoegd is om de beelden van jouw dashcam op te vragen. Als jij betrokken bent bij een ongeval en schuldig bent, kan het bewijs dat je met jouw camera hebt geleverd tegen jou werken. Zoek daarom uit wat de regelgeving is als je met een dashcam achter je ruit op vakantie gaat. In sommige Europese landen zoals Oostenrijk en Luxemburg zijn dashcams namelijk verboden.

Privacywet
In andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje worden dashcams afgeraden. In Nederland is het gebruik van de dashcam niet verboden zolang de bestuurder voldoende zicht heeft op de weg. Het filmen op de openbare weg is wel verbonden met een aantal regels. Zo mag iemand die in overtreding is niet herkenbaar zijn en een nummerbord dat op beeld is te herkennen kan in verband met de privacywet problemen opleveren.