AMSTERDAM/ZAANDAM - Bloemenarrangeurs Maikel en Wendy Mulder hebben beide filialen van Season Flowers gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. Binnen enkele maanden haalden zij de zilveren status voor de vestigingen in Amsterdam en Zaandam. 'Met het hele team hebben we dit voor elkaar gebokst', aldus eigenaar en bloemist Maikel Mulder. De eigenaren kunnen daarmee de garantie overleggen dat zij duurzaam ondernemen en een percentage van hun bloemen en planten duurzaam inkopen.

"De duurzaamheidscertificering is voor de zakelijke klanten een must. Wij leveren bijvoorbeeld veel aan hotels, die vaak werken met gecertificeerde leveranciers", legt Maikel uit. "Het is belangrijk om duurzaam bezig te zijn. Alle beetjes helpen en hopelijk stimuleert het collega-ondernemers dit ook te doen." In deze tijd is verduurzamen noodzakelijk, volgens Maikel. "Wij worden daar met ons filiaal op de Zuidas ook mee geconfronteerd. Als ondernemers kun je niet om duurzaamheid heen. Het is nodig dat we ons bewust worden van onderdelen in de bedrijfsvoering."

Maikel denkt dat we er normaal niet zo bij stilstaan. "Juist als je voor zo'n certificering gaat, word je met je neus op de feiten gedrukt." In bloembinderijen wordt bijvoorbeeld veel chloor gebruikt, terwijl dat niet meer van deze tijd is. Ook passen Barometer-bloemisten onder meer hun verlichting aan naar LED, hebben een groene energieleverancier en kopen folie, papier en tasjes in die milieuvriendelijker zijn.

Prijsbewust
Het percentage duurzamere bloemen en planten dat Season Flowers in huis heeft met de verschillende keurmerken, zoals MPS-A en EKO/Biologisch, is 35-40 procent. Uiteindelijk is het doel voor de gouden status te gaan, waarbij de inkoop duurzamere bloemen en planten meer dan 50 procent is. Maikel vindt het daarbij belangrijk dat klanten en consumenten weten dat de prijs van bloemen is te weerleggen. "Het kost geld om MPS-A bloemen in de winkel te hebben. Kwekers doen daarbij van alles om een keurmerk te mogen dragen, zoals milieuvriendelijkere teelt en ze bieden eerlijke lonen in derdewereldlanden. Simpelweg de garantie dat het verantwoorder is!"