AMSTERDAM - Amsterdam gaat 2018 in met drie nieuwe milieuzones: voor brom- en snorfietsen, taxi’s en autobussen. Eerder werden al milieuzones voor vrachtverkeer en bestelwagens ingevoerd. Met de milieuzones werkt Amsterdam aan schonere en gezondere lucht voor alle bewoners en bezoekers van de stad.

Verkeersuitstoot is een belangrijke veroorzaker van luchtvervuiling en dat is slecht voor de gezondheid. Daarom streeft Amsterdam naar zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in de stad in 2025. Door de milieuzones mogen de oudste en meest vervuilende voertuigen de stad alvast niet meer in.

Brom- en snorfietsen

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland waar een milieuzone voor brom- en snorfietsen geldt. In de gehele bebouwde kom is het vanaf heden niet meer toegestaan om te rijden op een brom- of snorfiets van 2010 en ouder.

Taxi's, autobussen en touringcars

De milieuzones voor taxi’s en autobussen gelden binnen de ring A10 (met uitzondering van stadsdeel Noord en een aantal bedrijventerreinen). Dieseltaxi’s van 2008 en ouder en diesel autobussen van 2004 en ouder mogen dit gebied niet meer in. Hieronder vallen ook touringcars en bussen van het openbaar vervoer.

Ontheffing en subsidie

In een aantal gevallen is het mogelijk om een ontheffing of subsidie aan te vragen. Kijk hiervoor op www.amsterdam.nl/milieuzone.

Check uw kenteken

Op www.amsterdam.nl/milieuzone kunt u met uw kenteken direct zien of uw voertuig de milieuzone nog in mag.