Je hoort het steeds vaker op de werkvloer: diversiteit en inclusie. Een diverse en inclusieve werkvloer kan verschillende voordelen opleveren, voor zowel de werknemers als de werkgever. Ook in finance recruitment kom je deze begrippen vast en zeker tegen: het maakt niet uit of je op een vacature voor controller in het onderwijs of in de zorg solliciteert. Meer over diversiteit en inclusie vertellen we je in de onderstaande blog.

Diversiteit en inclusie: wat is dat?

Als we het hebben over diversiteit op de werkvloer, hebben we het over de verschillende personen die er werken. Personen kunnen namelijk verschillen op basis van geslacht of haarkleur, maar het kan ook gaan om de mening van de persoon of waarin de persoon gelooft. Het is eigenlijk alles waarin een persoon kan verschillen.

Inclusie heeft veel te maken met diversiteit. Inclusie geeft namelijk aan hoe je met deze bovenstaande verschillen omgaat. Het is belangrijk dat je de verschillen van elkaar accepteert en dat er met respect met elkaar wordt omgegaan. Iedereen mag er zijn en iedereen wordt bij elkaar betrokken.

De verschillende voordelen van een diverse en inclusieve werkvloer

Diversiteit en inclusie op de werkvloer kunnen een aantal verschillende voordelen opleveren.

Een fijne werksfeer

Dat iedereen geaccepteerd wordt op de werkvloer en dat iedereen gelijk wordt behandeld, zorgt ervoor dat er een fijne werksfeer kan ontstaan. Er ontstaat geen onenigheid en niemand wordt buitengesloten. Het personeel kan zichzelf zijn.

Over het algemeen beter presteren

Bedrijven die waarde hechten aan diversiteit en inclusie op de werkvloer, presteren over het algemeen ook beter. Doordat de werknemers zichzelf kunnen zijn en zich goed voelen op de werkvloer, voelen ze zich ook over het algemeen gemotiveerd. Dit zorgt er weer voor dat er beter kan worden gepresteerd.

Behoud je personeel

Omdat de werknemers over het algemeen tevreden zijn in een bedrijf dat divers en inclusief is, is de kans ook aanwezig dat je werknemers langer blijven plakken. Ze zijn gemotiveerd, zijn tevreden en wat is dan een reden om het bedrijf te verlaten?

Ook in finance recruitment

Bij recruitment zoals finance recruitment is het ook belangrijk dat je diversiteit en inclusie in je achterhoofd houdt. Je bent namelijk op zoek naar nieuwe krachten, maar je wil natuurlijk wel zo veel mogelijk mensen aanspreken. Diversiteit en inclusie zijn daarbij belangrijke onderdelen.

Als je als bedrijf divers personeel wil recruiten, is het ook belangrijk om dit te laten zien aan de buitenwereld. Zorg ervoor dat je als bedrijf laat doorschemeren - bijvoorbeeld in de vacature dat je niet per se op zoek bent naar een bepaald type - dat jouw bedrijf veel waarde hecht aan diversiteit en inclusie als je op zoek bent naar nieuw personeel. Laat bijvoorbeeld woorden als man en vrouw in de vacaturetekst achterwege. Zo kun je wellicht weer meer mensen aantrekken, omdat des te meer mensen zich aangesproken voelen. Dit is dan ook weer een voordeel wat betreft diversiteit en inclusie, want deze bedrijven werven over het algemeen meer personeel.

Zo is het ook belangrijk dat je het recruitmentproces, met de focus op diversiteit en inclusie, aangaat zonder dat je enige verwachtingen hebt. Haak bijvoorbeeld niet meteen af als je een sollicitatie binnen krijgt van iemand met een beperking. Want het is in de termen van diversiteit en inclusie juist belangrijk dat er veel verschillende personen in jouw bedrijf werken die elkaar ook allemaal accepteren.

Ook als werknemer, als je bijvoorbeeld als interimmer aan de slag gaat, weet je als geen ander hoe een diverse en inclusieve werkvloer voelt. Jij komt namelijk op verschillende soorten werkvloeren terecht en komt met veel verschillende personen in aanmerking.