AMSTERDAM - Als je op een sportieve manier de highlights van Amsterdam wilt bekijken dan zou je ervoor kunnen kiezen om al wandelend de Nederlandse hoofdstad te verkennen. In Amsterdam is er immers genoeg te zien, dus er zijn dan ook veel prachtige wandelroutes die je kunt lopen. Door dit te doen kunt heerlijk wandelen door het historisch centrum, maar je kunt ook de stadsnatuur of de Jordaan met behulp van je eigen benenwagen verkennen. De onderstaande vijf wandelroutes zijn zonder twijfel echte aanraders als je Amsterdam verder wilt ontdekken.

Oostelijk Havengebied
Zo zou je onder andere een zogeheten Trage Tocht kunnen maken in Amsterdam. Dit is een wandelroute van maar liefst 15 kilometer waarbij je wandelt door het Oostelijk Havengebied. Onderweg zul je allerlei architectonische hoogstandjes tegenkomen. Ook vaar je met een pondje het IJ over. Vervolgens is het mogelijk om te struinen over de nieuwendammerdijk, waar je allerlei leuke en schattige houten huisjes zult zien. Het is zelfs mogelijk om met je poten in het modder te wandelen. Met een trekveer kun je jezelf overzetten. Deze route is zeker een aanrader, ook doordat je de NDSM werf zult verkennen.

Gouden Eeuw
Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een wandeling te maken door de Amsterdamse binnenstad. Hierbij ligt de focus op de grachten. Dit zijn natuurlijk echte hoogtepunten van de Nederlandse hoofdstad. Onderweg zul je bovendien langs allerlei grachtenpaleisjes komen. Deze gebouwen deden er zonder twijfel toe in de Gouden Eeuw. Dit zijn natuurlijk niet de enige hoogtepunten van deze wandelroute. Zo kom je nog langs meer heerlijke plekken, waar de Noordermarkt en de 9 straatjes goede voorbeelden van zijn. Deze stadswandeling is 8 kilometer lang, dus je zult er een kleine twee uur over doen naar alle waarschijnlijkheid.

Houthavens
Naast de Trage Tocht door het Oostelijk Havengebied kun je in Amsterdam ook nog een Trage Tocht maken bij de Houthavens. Dit is een wandeling gefocust op architectuur die zeer leuk en gevarieerd is. Het is een levendig gebied, terwijl het gebied rond de Westergasfabriek juist erg hip is. Daarnaast staat bij deze wandelroute ook de Spaarndammerbuurt op het programma. Hier vind je onder meer het monumentale gebouw Het Schip. Deze tocht die je aflegt met je benenwagen begint bij Amsterdam CS en is maar liefst 13 kilometer lang. Het is dus zeker nodig om je beste wandelschoenen aan te trekken.

Jordaanse hofjes
Het is bovendien leuk om een bijzondere wandeling te maken langs de 12 hofjes in de Jordaan, wat natuurlijk een beroemd en bekend deel is van Amsterdam. Deze stadswandeling is relatief kort, te weten 6 kilometer. Ook begint deze route weer bij het Amsterdam CS. Je kunt deze hofjes normaal gesproken zo goed als allemaal doordeweeks bezoeken. Het zijn intieme plekken die je zeker zullen verrassen. De hofjes in de Jordaan zorgen namelijk voor een oase van rust in een stad die voor de rest juist hartstikke druk en levendig is. Je wordt dan ook vriendelijk verzocht om niet te schreeuwen.

Amsterdam-Noord
Als je op zoek bent naar het hipste deel van Amsterdam dan moet je naar het noordelijke gedeelte van de Nederlandse hoofdstad. Hier kun je een mooie tocht wandelen, al vaar je tijdens deze route ook twee keer met een pontje. Daartussen zal deze wandeling highlight aan highlight rijgen. Bovendien is het helemaal niet zo’n lange tocht, het is namelijk maar 7 kilometer lang. Ook dit keer moet je weer beginnen bij Amsterdam CS. Je kunt deze route door Amsterdam-Noord bovendien prachtig combineren met een lunch in een trendy tentje. Dit zal zonder twijfel zorgen voor een fijne middag.