Als je gebruikmaakt van magazijnstellingen in je magazijn, dan ben je verplicht om deze jaarlijks te laten keuren. Dat staat in de Europese norm EN15635 en het Arbobesluit. De logistiek manager is ervoor verantwoordelijk om alle magazijnstellingen jaarlijks te laten keuren. Dat is niet voor niets: als je ze niet op tijd laat keuren, kunnen de stellingen instorten. Dat kan niet alleen leiden tot schade aan producten die erop zijn opgeslagen, maar ook letsel van werknemers. Veel verzekeringen hebben in de polis staan dat als er niet op tijd is gekeurd, of de magazijnstellingen gebreken vertonen, de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade.
Deze eisen aan magazijnstellingen zijn verplicht
De gevaren van magazijnstellingen die niet correct werken, zijn immens. Zo kun je geconfronteerd worden met letselschade aan medewerkers, of kan het hele magazijn instorten. De Inspectie SZW, auditors en Arbodeskundigen wijzen er dan ook op dat de meeste bedrijven met een magazijn, verplicht zijn om deze eens per jaar te laten keuren.
Maar voor veel bedrijven is het keuren en correct onderhouden van de magazijnstelling nog niet gebeurd. Dat komt bijvoorbeeld door onwetendheid, of doordat men opziet tegen ge kosten. Maar er zijn steeds strakkere Europese normen en daardoor is er een uitdaging voor iedereen die een magazijn in Nederland heeft.
Houd je aan de keuringstermijn
Om te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving, dien je je te houden aan de keuringstermijn. De Europese norm geeft aan dat je de magazijnstellingen minimaal iedere 12 maanden moet laten keuren door een technisch deskundige keurmeester. Dit is een nulkeuring volgens het Arbobeleid. Daarbij wordt onder meer gekeken of de magazijnstelling volgens de instructie is opgebouwd en of deze wel voldoende is veranderd. Na een verplaatsing of verbouwing van het magazijn moet weer een herkeuring plaatsvinden.
De keuringstermijn dien je vast te leggen in de RI&E. Deze risicoanalyse is verplicht voor ieder bedrijf, behalve voor zzp’ers. Als je deze niet hebt opgesteld, kun je daardoor juridische problemen verwachten.
Kies voor een geschikte keurmeester
Dan is nog de vraag wie de stellingen mag keuren. De eigen interne keurmeester moet in ieder geval een schriftelijke opdracht krijgen van de werkgever. Dit in verband met de aansprakelijkheid als er zich toch een incident voordoet. Maar dat is niet genoeg. Bij controle kan de Arbeidsinspectie vragen stellen over de voorwaarden, bekijken of de keurmeester wel voldoende op de hoogte is van de laatste normen en dus deskundig is. De keurmeester moet in staat zijn om de technische staat van meerdere magazijnstellingen te keuren. Je mag dus één keurmeester verschillende magazijnstellingen laten keuren. Eén magazijnstelling per keurmeester mag ook.
Voldoen aan eisen Bouwbesluit 2012
In ieder geval moet iedere magazijnstelling voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012. Deze eisen gaan onder meer over veiligheid en brandveiligheid. Je kunt het bouwbesluit zelf online bekijken, als je er zeker van wil zijn dat de stellingen voldoen aan het bouwbesluit. Zelf keuren mag niet; dit mag alleen als een deskundige keuringmeester dit doen. Verder dien je oog te hebben voor de constructieve veiligheid, gebruiksveiligheid en brandveiligheid als je de stelling gaat plaatsen of verplaatsen.
Controleer bouwregelgeving
Ten slotte dien je je te houden aan de bouwregelgeving die in sommige gevallen geldt. Een magazijnstelling met een hoogte van drie meter geldt voor de wet als bouwwerk. De bouwregelgeving is daarop van toepassing. Kies je voor een lagere magazijnstelling, dan val je niet onder deze regelgeving. Houd er ook rekening mee dat je mogelijk een omgevingsvergunning, sloopvergunning of milieuvergunning nodig hebt. Via het Omgevingsloket kun je achterhalen of je wel of niet een vergunning nodig hebt.