Als je actief bent in de beleggingswereld, is de kans groot dat je al eens van de VIX index hebt gehoord. Maar wat is deze index nu precies? De VIX index, ook wel bekend als de volatiliteitsindex, meet de verwachte volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt voor de komende 30 dagen. Het is een belangrijke graadmeter voor beleggers om het risico en de onrust op de markt te beoordelen. Met andere woorden, het geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat de beurs sterk zal schommelen. Wel zo handig, vind je niet? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je hier veel meer over te weten wilt komen, vertellen we je alles waarvan wij vinden dat je dit absoluut moet weten.

Waarom is de VIX index belangrijk?

Voor beleggers is het belangrijk om te weten hoe volatiel de markt kan zijn. De VIX index biedt inzicht in de mate van verwachte beweeglijkheid, wat kan helpen bij het nemen van beslissingen over investeringen. Een hogere VIX index duidt op meer onzekerheid en angst onder beleggers, terwijl een lagere VIX index juist wijst op meer stabiliteit. Natuurlijk zegt dit niet direct iets over hoe de komende periode er op de aandelenmarkt uit komt te zien, want laten we eerlijk als er iets is dat bijna niet te voorspellen is, dan is het wel de prijs van aandelen. Natuurlijk kan er op basis van grafieken een hele hoop, maar uiteindelijk is het vraag en aanbod die de koers van een aandeel bepaald.

Hoe wordt de VIX index berekend?

De VIX index wordt berekend op basis van de prijzen van opties op de S&P 500 index. Opties zijn financiële derivaten die beleggers het recht geven om aandelen te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaald tijdsbestek. Door deze optieprijzen te analyseren, kunnen we de verwachte beweeglijkheid van de markt afleiden. Aangezien de S&P 500 de 500 grootste bedrijven herbergt, kunnen we wel stellen dat deze cijfers redelijk betrouwbaar zijn. Natuurlijk geeft dit jou als belegger nog geen zekerheid, maar kan het je wel helpen bij het maken van bepaalde keuzes.

Wat zijn de implicaties voor beleggers?

Als belegger kan het nuttig zijn om de VIX index in de gaten te houden. Een stijging van de VIX index kan wijzen op naderende turbulentie op de markt, wat van invloed kan zijn op je beleggingsbeslissingen. Het kan raadzaam zijn om bij een hogere VIX index voorzichtiger te zijn en je risico's te beperken. Aan de andere kant kan een lage VIX index juist duiden op meer stabiliteit en mogelijkheden voor groei. Het is daarom ook maar net hoe je zelf bent als persoon en met welke mindset jij belegt.

Staar je niet blind

Beleggen is en blijft een risico. Natuurlijk kan zo’n index je helpen bij het maken van bepaalde keuzes, maar toch blijft er een onvoorspelbare factor, waardoor alles wat deze index je vertelt teniet wordt gedaan. Hierbij moet je allereerst denken aan externe factoren, maar ook het gedrag van de beleggers zelf. Ons advies is daarom dus ook om deze index ter kennisgeving aan te nemen en niet volledig mee te laten wegen in je uiteindelijke besluit.