Het is toch wel iets waar bijna iedereen benieuwd naar is, hoeveel zitten we nou eigenlijk écht naar dat schermpje te turen? Het gemiddelde telefoongebruik in Nederland is inmiddels niet meer iets om je over te verbazen, maar toch schrik je misschien van de cijfers. Tijd om er eens in te duiken, met wat leuke weetjes die je misschien wel aan het denken zetten. We leven namelijk in een tijd waarin we steeds meer digitaal doen. Het is dus ook logisch dat de gemiddelde schermtijd de afgelopen jaren is toegenomen. Kijk alleen eens naar de ontwikkelingen op het gebied van smartphones. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Samsung S25 series, die niet alleen handig zijn om mee te bellen, maar je natuurlijk ook ontzettend veel andere dingen mee kan doen, zoals streamen, mailen en ook videobellen.

Hoeveel uur zitten we gemiddeld op de telefoon

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld zo’n 3,5 uur per dag aan hun telefoon besteden. Dat is dus alsof je dagelijks bijna een halve werkdag opgaat in appjes, video’s, sociale media en dat ene spelletje dat je eigenlijk al drie keer had willen verwijderen. Dat zegt wel wat, want die smartphone is daarmee flink verweven geraakt in het dagelijks leven. Je gebruikt je telefoon om te bellen, appen, scrollen, swipen, foto’s maken en nog veel meer. Soms betrap je jezelf erop dat je alweer een half uur verdwaald bent in filmpjes van katten op TikTok of handige tips die je nooit gaat toepassen.

Wat zijn de populairste apps?

Geen verrassing, maar sociale media scoren nog steeds de hoogste punten. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat en natuurlijk WhatsApp domineren de schermtijd. Gemiddeld zitten Nederlanders zo’n 2 uur per dag alleen al op deze apps. En alsof dat nog niet genoeg is, doen spelletjes het ook nog steeds goed. Vooral games waarmee je even tussendoor snel wat punten kunt scoren of waarin je kunt gokken, zijn razend populair.

Niet iedereen hangt evenveel aan dat scherm

Er zit wel verschil in hoeveel mensen met hun telefoon bezig zijn. Vooral jongeren zitten er flink boven , vaak omdat ze nu eenmaal meer op social media zitten of spelletjes spelen. Oudere generaties gebruiken hun telefoon ook veel, maar toch net wat minder obsessief. Zij scrollen vaak even snel door het nieuws of sturen een appje en leggen ‘m dan weer weg. Jongeren, daarentegen, lijken soms bijna te vergroeien met hun smartphone.

Wat doet al dat telefoongebruik eigenlijk met je?

Dat telefoons handig zijn, daar is iedereen het wel over eens. Maar te veel schermtijd kan ook wat minder leuke effecten hebben. Denk aan concentratieproblemen, minder productiviteit en soms zelfs een korter lontje. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen die veel op hun telefoon zitten ook vaker last hebben van stress en onrust. Niet gek, als je bedenkt hoeveel prikkels er elke dag via dat kleine schermpje binnenkomen.

Slim omgaan met schermtijd, hoe dan?

Wil je wat minder aan dat scherm gekluisterd zitten? Dan helpt het om jezelf een paar simpele regels op te leggen. Zet je meldingen eens wat vaker uit, plan momenten waarop je je telefoon gewoon even weglegt en kijk kritisch naar hoeveel tijd je echt online wilt zijn. Zo geef je je hoofd wat rust en houd je misschien zelfs tijd over voor dingen die je nog leuker vindt dan scrollen. Ja, ze bestaan echt.

Hoe vaak pak jij je telefoon?

De cijfers liegen er niet om, Nederlanders besteden gemiddeld behoorlijk wat uren aan hun telefoon. En eerlijk, dat gaat voorlopig ook niet minder worden. Maar een beetje bewust omgaan met je telefoongebruik kan echt al verschil maken. Dus vraag jezelf eens af, wil je echt alles weten wat er op social media gebeurt of mag het soms ook wat minder?