AMSTERDAM - Veel huiseigenaren kozen er tijdens de eerste intelligente lockdown voor om achterstallig onderhoud in huis op te lossen. Nu we inmiddels nog steeds in een zeer grote lockdown zitten en er voorlopig nog geen zicht op goed nieuws is, zijn de verwachtingen dan ook hoog dat het dit keer weer gaat gebeuren. Zeker nu ook het weer een stuk beter wordt begint het bij veel mensen te kriebelen. En als je kijkt naar de hoeveelheid aannemersbusjes in de Amsterdamse straten, denkt een grote groep mensen zo. Ook het feit dat we weinig met ons vakantiegeld kunnen dit jaar zal hier een flinke rol in spelen. Dan maar het huis opknappen, zo denkt men. Maar welke klussen in en rondom het huis worden nu eigenlijk het vaakst uitgevoerd tijdens deze crisis en hoe kunnen we dit verklaren?


Achterstallig onderhoud van de vloeren
Nu het weer steeds beter weer wordt en we vaker tijd in de tuin doorbrengen, zien we ook dat er kritischer wordt gekeken naar de vloeren binnenshuis. Logisch ook, want we hebben de afgelopen maanden wel héél veel tijd in huis doorgebracht. Dan gaan bepaalde dingen gewoon opvallen. Bijvoorbeeld dat die houten vloer op de benedenverdieping eigenlijk al jaren geleden in de Trae Lyx verf had moeten zetten. Nu heb je daar natuurlijk alle tijd voor. Zeker aangezien je tijdens de droogtijd ook gewoon lekker in de tuin kunt gaan zitten.

Achterstallig onderhoud van de vloeren in huis staat dan ook zeker hoog in het lijstje van klussen die het vaakst worden uitgevoerd tijdens de huidige crisis. Ook omdat deze voor het overgrote deel zelf gedaan kan worden.

Veel buitenwerk
Opvallend is ook dat de populariteit voor buitenklussen in het afgelopen jaar explosief is gestegen. Mensen pakken massaal hun tuin aan, laten bestrating leggen of zorgen ervoor dat alle buitenmuren weer fris in de verf worden gezet. Even ter vergelijking: volgens een enquête onder huiseigenaar door Vereniging Eigen Huis blijkt dat vóór de coronacrisis 75 procent van de klussen betrekking had tot het werk binnenshuis. Denk hierbij aan het leggen van een laminaatvloer, het afwerken van de muren met Trae Lyx Natural Finish of het maken en renoveren van meubels. Op dit moment zien ze echter dat bijna de helft van de klussen buitenshuis plaatsvindt.

Mensen zijn voorzichtiger
Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij de professionele klussers onder ons, want er moet zeer creatief worden omgegaan met de nieuwe coronamaatregelen. Bovendien is het nog met regelmaat lastig om klanten te werven. De meeste mensen kiezen ervoor om klusjes zelf aan te pakken, zelfs als ze hier weinig ervaring mee hebben. Vaak uit angst om extra mensen over de vloer uit te nodigen en het risico wat dit oplevert met betrekking tot het virus, maar ook doordat ze voorzichtiger zijn geworden met het uitgeven van geld. In deze tijden is het behoud van je baan immers onzekerder dan ooit. De meesten proberen daarom ook wat spaargeld over te houden om daarmee eventuele verliezen op te vangen.

Het werk dat normaal gesproken via-via komt aanwaaien ligt nu voor de meeste klussers een beetje stil. Dat betekent dat creativiteit vereist is. De vraag naar het uitvoeren van klussen is er nog wel, maar men doet dit tegenwoordig liever zelf. Het is aan de klussers om het weer interessanter te maken om een vakman in te schakelen.