AMSTERDAM - Jaarlijks herdenkt Amsterdam op 20 augustus de moord op Kerwin Duinmeijer. De 15-jarige Kerwin werd in 1983 na een woordenwisseling neergestoken. Hij overleed kort daarna aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

De 15-jarige Kerwin werd na een woordenwisseling en kort gevecht 34 jaar geleden in het bijzijn van vier vrienden neergestoken in de Damstraat. De woordenwisseling ontstond tussen hem, een Antilliaanse jongen, en een groep zogenaamde skinheads.

100% White

De 16-jarige moordenaar Nico Bodemeijer had een tatoeage op zijn arm met de tekst ‘100 % White'. Later verschenen er meer van dit soort teksten op zijn lichaam. Een ooggetuige verklaarde later dat er racistische opmerkingen door Nico werden gemaakt.

Kerwin vluchtte gewond naar de Dam om daar door een taxi naar het ziekenhuis gebracht te worden. De taxichauffeur weigerde Kerwin mee te nemen: zijn taxi zou onder het bloed komen te zitten. Later verklaarde de taxicentrale dat de chauffeur de ernst van de situatie verkeerd had ingeschat en dat het ook tegen de regels zou zijn om gewonden te vervoeren. Een andere taxichauffeur verleende gelukkig wel eerste hulp en regelde een ambulance, die twintig minuten later arriveerde. Helaas te laat: Kerwin overleed kort na aankomst in het ziekenhuis aan bloedverlies.

Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart

Toch oordeelde de rechter dat het geen racistische moord was. Zowel de maatschappij als de media dachten daar anders over. Frank Boeijen reageerde met het lied Zwart Wit: "Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart". Het leverde hem serieuze bedreigingen op. Vijfentwintig jaar na de moord, in 2008, was de gebeurtenis inspiratie voor de film Skin, onder regie Hanro Smitsman. In de film staat centraal hoe de dader zich ontwikkeld tot neonazi onder het gezag van de oorlog getraumatiseerde vader.

Herdenking

Door de Stichting Vrienden van Kerwin wordt jaarlijks op 20 augustus een herdenkingsmanifestatie georganiseerd. In het Vondelpark worden bloemen gelegd bij het beeld Mama Baranka.

  • Herdenking Kerwin Duinmeijer
  • 20 augustus 2017 van 18.30 - 20.00 uur
  • Vondelpark bij het beeld Mama Baranka

Meer informatie: http://vondelpark.com/event/herdenking-kerwin-duinmeijer/