AMSTERDAM - De raad van toezicht van het Stedelijk Museum maakt vandaag bekend een nieuw lid te verwelkomen in de persoon van Defne Ayas.


Defne Ayas (1976) komt oorspronkelijk uit Istanbul, is Nederlandse en woonachtig in Berlijn. Zij werkte na voltooiing van het de Appel Curatorial Program in 2006 en opleidingen in de Verenigde Staten als directeur, curator en adviseur bij verschillende culturele instellingen en onderzoeksinitiatieven, waaronder in Nederland, Zuid-Korea, China, de Verenigde Staten, Turkije en Rusland. Ayas staat bekend om het bedenken van tentoonstellings- en biënnale-concepten in verschillende delen van de wereld, waarbij ze steeds samenwerkingen en interdisciplinaire kaders betrekt bij de historische context en de lokale omstandigheden.

Defne Ayas was gedurende zes jaar, tot 2018, directeur van Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam (nu Kunstinstituut Melly), waar zij een succesvol hedendaags programma bracht en het publieksbereik verbreedde. Ook zette zij een herpositionering en naamsverandering in gang, daarmee gehoor gevend aan een oproep van kunstenaars en activisten.

Momenteel is Ayas bestuurslid bij de Tällberg Foundation in Stockholm en bij The New Centre for Research & Practice en het Sabanci Museum in Istanbul en lid van de raad van toezicht van de Rijksakademie. Zij was voorheen jurylid bij de Prins Claus Fonds Prijs en lid van de adviesraad van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Recentelijk was Ayas een van de artistiek directeuren van de 13e Gwangju Biënnale in Korea. Verder is zij curator at large bij de V-A-C Foundation in Moscow/Venetië, en bij PERFORMA, de biënnale van performancekunst New York.

Annelies van der Pauw, voorzitter van de raad van toezicht: "We zijn erg blij met de toetreding van Defne Ayas tot de raad van toezicht van het Stedelijk. Zij heeft een ruime ervaring in en kennis van de internationale hedendaagse kunstwereld, op meerdere gebieden. Ze heeft een zeer goed inzicht in maatschappelijke en politieke verhoudingen op mondiaal niveau en beschikt over een groot netwerk. Met haar internationale staat van dienst zal zij goed in staat zijn om samen met ons toezicht te houden op onder andere de koers en het strategische programma van het Stedelijk en het museum daarover van advies kunnen voorzien. We zien zeer uit naar de samenwerking."

Defne Ayas: "Het is een grote eer om deze rol in de raad van toezicht van het museum toevertrouwd te krijgen en het vitale werk en de missie van het museum lokaal en wereldwijd te ondersteunen. Ik kijk ernaar uit om mijn inzichten en ervaring met het museum te delen om de rol van kunst in de samenleving in de 21e eeuw verder te brengen."

Naast de voorzitter bestaat de raad van toezicht van het Stedelijk Museum uit Carla Aalse, Maarten Doorman, Homme ten Have, Henriëtte Prast en Jos van Rooijen.