AMSTERDAM - De Westertoren is de populairste en beroemdste toren van Amsterdam. De toren is oneindig veel bezongen en blijft een van de belangrijkste bakens van de stad.

Een paar interessante weetjes...

Hoge torens vangen veel wind

De toren is 85 meter hoog en staat daarmee op de achtste plaats van hoge Nederlandse torens. Zoals alle hoge torens beweegt ook de Westertoren bij hevige wind. De natuurkundige prof. Michels bevestigde na een heel gewaagde klimpartij een meetinstrument. Toen het ging stormen stond hij op de Westermarkt met een kijker. Hij kwam tot de conclusie dat de toren bij hevige storm drie centimeter heen en weer zwaait.

Stad 'onder de keizerskroon'

In 1620 werd tot de bouw van de Westerkerk besloten, in 1631 werd hij gewijd. De kerk geldt als de monumentaalste van de Amsterdamse renaissancekerken. In de tijd van de bouw was Amsterdam op het toppunt van zijn macht en rijkdom.

Pikant is dat bovenop de toren een gigantische replica van de Habsburgse keizerskroon staat. Amsterdam is een stad 'onder de keizerskroon'. In de late middeleeuwen was men hier trots op, want het was een teken van uitverkiezing boven andere steden. Maximiliaan, de keizer van het Heilige Roomse Rijk, bezocht in 1482 Amsterdam. Hij genas van een ernstige ziekte na een bedevaart aan de 'Heilige Stede', de 'mirakel kerk' aan het Rokin. Hij schonk de stad het voorrecht de 'Crone van ons Rijcke' te dragen. Tot 1555 was Amsterdam vol trots een 'Duitse' of 'Habsburgse' stad. De Amsterdamse patriciërs hielde deze eervolle traditie ook later in ere, vandaar de kroon op de Westertoren.

De kroon op de toren is van hout en draagt 778 porseleinen parels. De robijnen zijn van hout, bedekt met een laagje lood en rood geschilderd. In 1986 werd de keizerskroon opnieuw verguld.

Open Toren Dag

Op zaterdag 24 maart openen tijdens de Open Toren Dag een twintigtal historische en hedendaagse torens, waaronder de Westertoren, hun deuren voor u. Een mooie kans om te genieten van adembenemende uitzichten over Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.opentorendag.nl.