AMSTERDAM - Nicole Buch duikt iedere donderdagavond in haar programma 'Buch Buiten De Bajes' in de wereld van de Top600. Ze spreekt in de afleveringen met personen die op de Top-600 staan.

De Top600 bestaat uit personen die high impact crime delicten plegen zoals overvallen, straatroven, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging en soms zelfs moord. Personen die op de lijst komen voldoen aan bepaalde criteria. Een voorbeeld hiervan is dat ze in de afgelopen vijf jaar zijn aangehouden voor een high-impact delict en veroordeeld zijn tot een straf. Alle criteria om op de Top600 lijst te komen zijn terug te vinden via amsterdam.nl/top600.

De gemiddelde leeftijd van de mensen op de Top600 was op 1 juli 2016 27 jaar. Op de lijst waren 23 personen op 1 juli minderjarig. De jongste op de lijst was op 1 juli 13 jaar, de oudste was 63 jaar.

Wat doen we in de aanpak?

Met de aanpak willen we voorkomen dat mensen nog een keer de fout in gaan. We straffen snel en consequent, en combineren waar mogelijk zorg met de straf. Om ze een ander perspectief te geven helpen we ze bij het vinden van werk, een opleiding of een andere dagbesteding (zoals een leer-/werktraject). Ook willen we met de aanpak voorkomen dat broertjes en zusjes het slechte voorbeeld van hun broer (of zus) volgen. Dat doen we door gezinnen van de Top600 personen te bezoeken en waar nodig in te grijpen.

We werken samen met ongeveer veertig instanties om de personen op de Top600 lijst van het criminele pad af te halen én te houden. Iedereen die op de lijst staat heeft een eigen regisseur die de de acties van de verschillende organisaties met en op elkaar afstemt.

Wat zijn de cijfers?

De Top600 aanpak bestaat sinds mei 2011. Twee keer per jaar stromen nieuwe mensen in en stromen er ook weer mensen uit, omdat ze niet meer voldoen aan de criteria. Sinds de start van de aanpak zijn er 651 veelplegers uitgestroomd van de lijst (peildatum 1 juli 2016). De cijfers over 2015 laten zien dat Top600-personen die zijn uitgestroomd 83% minder high-impact crime-delicten plegen dan voordat ze op de lijst kwamen te staan. Personen die nog op de lijst staan plegen 41% minder high-impact crime-delicten (cijfers 2015). De gehele rapportage met alle cijfers uit 2015 is hier te vinden. Nieuwe cijfers volgen binnenkort.

Rotjoch, DroVideo,Jayh en Buch

De Top600 was al eerder inspiratie voor de film ‘Cirkels’ van Angelo Diop (Rotjoch) en Dwight Burnet (DroVideo). Cirkels is een korte film waarbij we in de vicieuze cirkel van een Top600-persoon belanden. De film begint met de scène waarin Rodney (gespeeld door Jayh Jawson) na een straf van vijf maanden voor de derde keer vrij komt. De film is online te bekijken.

De laatste aflevering van 'Buch Buiten De Bajes' is donderdag 16 februari om 21.30 uur op RTL4 te zien. Oude afleveringen zijn terug te zien op de site van RTL4. Praat mee op social media met de hashtag #BBDB en #Top600.