AMSTERDAM - Op donderdag 24 november is het tijdelijke kunstwerk Srefidensi en de Vlag van beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy onthuld. Blokland en Pelupessy kijken naar de vergankelijkheid van koloniale machtssymbolen. En naar de zoektocht van Surinamers naar nieuwe symboliek in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

Op het plein voor CBK Zuidoost staat nu een 8 acht meter houten billboard waarop het komende half jaar steeds nieuwe posterlagen met foto’s, tekeningen en teksten worden aangebracht. Het kunstwerk vertelt het verhaal van de vlag als metafoor, symbool en als proteststem.

Onafhankelijkheid

Een van de nieuwe symbolen was de Surinaamse vlag die op 24 november 1975 niet alleen in Suriname, maar ook in de Bijlmer gehesen werd. Dat gebeurde voor de sporthal in de Bijlmermeer. In de ijzige kou, maar onder luid gejuich van velen. De Surinaamse vlag in de Bijlmer wapperde door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo.

Srefidensi

Srefidensi betekent onafhankelijkheid in het Sranan. Het is de viering van de onafhankelijkheid van Suriname, dat zich in 1975 losmaakte van haar voormalig kolonisator Nederland. Het woord ‘Srefidensi’ is bedacht door de Surinaamse schrijver/ dichter Trefossa, een pseudoniem voor Henri de Ziel. Associërend op het woord ‘Srefi denki’ (zelf denken) kwam hij tot de vondst van ‘Srefidensi’: zelf doen. Ook dit woord is een nieuw symbool dat is toegevoegd aan de Surinaamse taal.

Laag over laag

Aan de hand van vooral foto’s en de verhalen daarachter keken de kunstenaars naar de geschiedenis van de Surinaamse Vlag en zijn betekenissen. Tijdens de start op 24 november werden de eerste twee beeldlagen aangebracht. De eerste laag is een afbeelding van het beeld van Koningin Wilhelmina dat op de vooravond van de onafhankelijkheid van Suriname werd weggehaald van het toenmalige Gouvernementsplein in Paramaribo. De tweede laag vertelt over de besluitvorming over de nieuwe vlag van Suriname.

Fysieke herinnering

In het voorjaar van 2017 wordt het werk afgerond. Alle lagen worden dan als een plakkaat verwijderd en als autonoom kunstwerk tentoongesteld. Daarmee wordt het een fysieke herinnering aan deze geschiedenis.

Srefidensi en de Vlag is onderdeel van het project ‘Srefidensifoto: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Het kunstwerk staat voor het CBK Zuidoost, aan het Anton de Komplein 120 en is gratis te bezoeken.