AMSTERDAM - Luna Lunettes is met haar ‘troupe de théâtre’ weer van de partij bij de Pride Walk op zaterdag 29 juli. “Zo laten we zien hoe divers we zijn, hoeveel lol we hebben, hoe trots we zijn en hoe blij dat dat hier mogelijk is.”

In het dagelijks leven heet Luna Caroline Steenkamp-Faaij en werkt ze part time als invaljuf op basisscholen via de Verhalenfabriek. Daarnaast is ze de laatste zeven jaar serieus bezig als ceremoniemeester en presentator Luna Lunettes. Ze staat bij de deur om gasten te ontvangen bij feesten en evenementen, presenteert avonden en fleurt exposities op. Ook heeft zij haar eigen shows, met artiesten die zij om zich heen heeft verzameld, als een ouderwets vaudevillegezelschap. “Ik vind het heerlijk om een open sfeer te creëren, waarin alles mogelijk is, waar geen aannames zijn. Dat doen we door het publiek te verbazen, verrassen en te vermaken.” Zo geeft ze elke eerste zaterdag van de maand met artiesten uit haar ‘troupe’ een show van 30 minuten tussen het diner door in Casablanca op de Zeedijk.

Wat betekent de Pride Walk voor jou?

“Eerst liep ik gewoon mee als Caroline, later als Luna durfde ik steeds meer. Geschminkt en gedressed meelopen, dat hoort ook bij zo’n gevarieerde stoet. Daar moeten ook ludieke figuren bij zijn, dat vind ik leuk. Vorig jaar liepen we met onze hele troupe de théâtre mee, met bakfietsen, trombones, piano. We zongen live onversterkt wat nummers, dat sloeg erg aan. We laten zo zien hoe divers we zijn, hoeveel lol we hebben, hoe trots we zijn en hoe blij dat de Pride Walk hier mogelijk is. De Pride Walk is niet alleen om te laten zien dat we divers zijn, en met velen, maar ook hoe trots we zijn dat dat hier in Nederland en Amsterdam kan. We staan daarmee ook stil bij andere landen en steden waar dat niet kan, wat natuurlijk heel triest is. Het is een solidariteitsverklaring.”

Hoe kleurrijk is Amsterdam?

“Vergeleken met andere steden, ook in het buitenland, vind ik Amsterdam wel kleurrijk. Omdat ik van alles zie, alle kleuren: huid, haar, eten, kleding, muziek, seksuele geaardheid, uitgaansmogelijkheden, theater, experimenten. Er waren wel tijden dat je nog gekker, anders kon doen, er zijn meer regeltjes gekomen. Als je iets bijzonders aanhebt of doet wordt er wel op je gelet, of er wordt wat van gezegd. Als homo’s niet hand in hand kunnen lopen is dat natuurlijk dramatisch. We moeten dat met z’n allen natuurlijk lekker blijven doen!”

Wat betekent de regenboogvlag voor jou?

“Ik vind hem mooi, al die kleurtjes, ik vind hem prachtig! Kijk, ik heb ook regenboogschoenen aan. Die vlag is het symbool van diversiteit. In ons variétégezelschap zitten twee hetero’s, die voelen zich ook thuis bij die vlag. Ik heb het ook graag over de regenboogcommunity, die is veelkleurig, en je hoort er wat mij betreft meteen bij als je een beetje open minded en vriendelijk bent. Je mag wel in hokjes denken, dat doe ik ook want anders wordt het chaos in m’n hoofd, maar zet de deuren van die hokjes wel open!”

Waarom steun je de Pride en wat betekent de Pride voor jou?

“Honderdduizenden mensen kijken naar die boten die door de grachten denderen. Ik weet niet waarom ze allemaal kijken, sommigen gruwen er misschien van, maar ze kijken er toch naar, ze zijn geïnteresseerd. Daar ben ik zo trots op! Het werkt aanstekelijk. Ik vind het geniaal verzonnen. We laten zien dat we er zijn. Ik kan het bijna niet uitleggen: die week is het vanzelfsprekend dat je uit de regenboogcommunity komt, ook al kom je er niet uit. Als er iemand ook maar enigszins iets durft te zeggen of een gekke opmerking heeft krijgt ie het terug: ‘ga op je zolderkamer zitten, het is Pride!’”

“Ik weet nog goed, in 1998 waren de Gay Games in Amsterdam. Een toenmalige collega zei: ‘waar zijn die Gay Games voor nodig?’ Ik zei: ‘stel je voor: overal waar je om je heen kijkt zie je altijd of twee mannen of twee vrouwen. Bij elke romantische scene: twee Julia Robertsen of twee Richard Geren.’ ‘God, wat vermoeiend’ zei die man. Ik zei: ‘dat bedoel ik nou’.”

Waar ben je verder te vinden tijdens de Pride?

“We hebben dit jaar een eigen boot! Luna Lunettes’ Variété Drijvend Theater. Het thema is roaring twenties, want in die tijd begon de strijd om de vrijheid. Wij dames knipten onze korsetten open en het haar af, de herenmode ontstond. Er begon een andere tijd. We zijn er trots op dat we dat nu nog steeds hebben, en we willen ons daar voor blijven inzetten. Verder heb ik nog twee optredens, in het Ramses Shaffyhuis een ‘salon frivolette’ met muzikant Dirk, en op woensdagmiddag een liedjesprogramma ‘Zing Mokums met ons’ op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.”