DELFT - Wij zijn Hiba Darras (23) en Jessica Kuurstra (22). Twee Nederlandse architectuur studenten van de TU Delft die geïnspireerd zijn geraakt door de laatste inheemse cultuur in Europa; de Sami. We willen de Samì vieren door hun cultuur in onze film Alyki te verweven en ze tevens te beschermen door het steunen van de ‘Stand up for the Samì’ campagne van de environmental justice foundation (EJF) en hier een deel van de donaties aan af te staan. Om de film te bekostigen en de Sami te steunen zijn wij hierom een fundraiser begonnen. Steun ons, zodat we de Samì cultuur onsterfelijk kunnen maken!


Synopsys van het verhaal
Het verhaal is zowel door de Griekse mythologie als door Sami legendes geïnspireerd. Het begint in Griekenland, 400 BC. Alyki, een Griekse half-godin is vervloekt door de oppergoden van Olympus. Ze kan geen liefde meer ervaren, dit zal haar dood tot gevolg hebben. Verbannen naar een eiland in het koude Noorden van Europa, komt ze een jongen tegen van het Samì volk. Ze worden verliefd. Het verhaal dat ontstaat is een van verlangen en loslaten, van eenzaamheid en doorzettingsvermogen. Maar uiteindelijk is het vooral een verhaal over onvoorwaardelijke liefde.

We willen een verhaal vertellen dat de inheemse culturen in Europa viert. We zijn gefascineerd door de Griekse mythologie en Samì legendes.

In ons verhaal en ook in de geschiedenis bestonden de oude Grieken in hetzelfde tijdperk als de Samì en in onze film zal er een ontmoeting plaats vinden tussen deze compleet verschillende culturen.

Recent nieuws spreekt over de toenemende druk op het leefgebied van de Samì. De manier van leven van de Samì wordt hierdoor bedreigd. Rendierhouders vertellen, ‘We kunnen niet nog meer land verliezen.’ Sofia Jannok, een kind van Samì ouders, sprak bij TEDTalks over dit probleem. ‘Ze dwongen ons te verhuizen, om ruimte te maken voor anderen.’

De bekende Griekse mythologie en cultuur is tot vandaag de dag nog aanwezig, niet fysiek maar wel in de manier waarop we bijvoorbeeld verhalen vertellen. In tegenstelling is de Samì cultuur tot op heden nog fysiek aanwezig. Wij willen dit graag zo houden.

Een deel van het opgehaalde geld gaat naar het beschermen van de Samì; de ‘Stand up for the Samì’ campagne van de Environmental Justice Foundation. Het overige opgehaalde geld zal onze film ondersteunen, denk aan acteurs, componisten en filmen op locatie.

Steun ons, zodat we de Samì cultuur onsterfelijk kunnen maken!

Meer informatie over ons project is te vinden op onze fundraiser-pagina (inclusief video) , ook kunt u ons vinden op social media (filmsbyaurora) of bezoek onze website; www.filmsbyaurora.com. Doneren of het delen van het project is heel erg welkom!

Jessica Kuurstra (22) Hiba Darras (23)