AMSTERDAM - Tijdens de koude winterdagen bevinden de meeste mensen zich vaak binnen. Het is buiten te koud om actief te gaan sporten of een wandeling te gaan maken. Om ervoor te zorgen dat je jezelf niet te veel gaat vervelen in deze tijd is het belangrijk om een hobby te vinden die je thuis kunt uitvoeren. Het is onder de jongeren bijvoorbeeld erg populair om verschillende videogames te spelen of om andere fysieke bordspellen met vrienden of familie te spelen. Het is een actieve manier om verveling te voorkomen en thuis bezig te zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel uren achter een smartphone- of computerscherm zit zijn er ook andere manieren om actief bezig te zijn. Een ouderwetse manier is om te gaan puzzelen. Een puzzel is een manier om alert en actief bezig te zijn met het oplossen van een vraagstuk. Hierbij ben je op een actieve manier bezig met ontspanning. Je laat namelijk de stress van werk en andere aspecten voor een tijdje naast je liggen, omdat je afgeleid bent. Puzzels zijn er in allerlei soorten en maten. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de legpuzzel waarbij je een afbeelding in aantal stukken verdeeld en hem dan vervolgens als één geheel maakt. Dit kan op verschillende moeilijkheidsgraden. Andere vormen zijn bijvoorbeeld cijfer- of woord puzzels. Hierbij los je een puzzel op met bijvoorbeeld rekensommen of half afgemaakte woorden.


Welke puzzels passen bij mij


Zoals hierboven is aangegeven zijn er verschillende soorten puzzels en raadsels waarmee je eindeloos bezig kunt zijn. Naast dat dit een goede manier is om aan je ontspanning te komen is het ook lekker om even niet te denken aan de stressvolle werkdagen of andere belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Daarnaast kan dit ook een manier zijn voor scholieren om op een alerte wijze actief te kunnen ontspannen. Veel scholen stimuleren het gebruik van bijvoorbeeld speedcubes. Dit zijn vierkante puzzels waarbij het de bedoeling is om de draaiende kanten op kleur te sorteren. Er zijn ook andere vormen zoals breinbrekers. Hierbij is het de bedoeling dat je een bepaalde soort puzzel uit elkaar weet te halen die op een ingewikkelde manier in elkaar zit.

Een andere vorm van puzzels zijn modelbouwartikelen. Dit zijn op schaal gemaakte artikelen zoals boten of vliegtuigen die in elkaar gezet kunnen worden. Dit wordt vaak gedaan als hobby en is een vorm van ontspanning. Desondanks kan dit ook op een serieuzer niveau gedaan worden zoals het maken van modelbouw in musea. Hier worden de schaalmodellen tentoongesteld. Verder worden de op schaal gemaakte modellen ook gebruikt om situaties met bepaalde gebouwen en voertuigen te kunnen inspecteren. Denk bijvoorbeeld voor militaire doeleinden. De schaalmodellen worden gebruikt om de omstandigheden waarin bepaalde voertuigen zich verkeren te kunnen analyseren en wat eventuele sterktes en zwaktes kunnen zijn van hun posities. Om ervoor te zorgen dat je de juiste artikelen voor jou vindt is het van belang om een goede retailer te vinden met een groot aanbod, bijvoorbeeld Speedcube.nl. Dan kun je altijd de juiste benodigde spullen aanschaffen die jij op dat moment nodig hebt.

Waarom heb je ontspanning echt nodig?
Het is belangrijk om aan je dagelijkse ontspanning te komen. Dit is erg van belang omdat je lichaam tijdens bijvoorbeeld een lange werkdag veel energie gebruikt en wellicht ook stress opbouwt. Om ervoor te zorgen dat je jezelf niet overwerkt of over je toeren raakt is het van belang om zo nu en dan een manier te vinden om je te kunnen ontspannen en vermaken.

Wanneer je te veel stress of te lang stress ondervindt, zorgt dit ervoor dat je hersenen op de lange termijn minder goed zullen functioneren. Je kunt hierdoor vaker last krijgen van geheugenverlies of sneller afgeleid raken. Dit heeft een slechte impact op bijvoorbeeld je werk- of leer prestaties. Je lichaam gebruikt ontspanning om mentale klachten te kunnen voorkomen en ervoor te zorgen dat de prikkels in je lichaam verminderen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jezelf rustmomenten te geven en af en toe te ontsnappen de dagelijkse sleur via dingen die je leuk vindt om te doen.

Wat kan je het beste doen
Hoe kun je er dus voor zorgen dat je in de koude winterdagen niet thuis overspannen raakt? Probeer een activiteit te vinden die jij zelf leuk vindt om te doen en zorg ervoor dat je hierbij ontspannen raakt en je lichaam en hersenen een moment van rust gunt. Dit zorgt er ook op de lange termijn voor dat je beter kunt presteren op de momenten dat dat nodig is.