AMSTERDAM - Het verkeer in de stad moet kunnen doorstromen. Daarom wordt er gewerkt aan het onderhoud van wegen en het verbreden van fietspaden en stoepen. Het hele jaar door ligt er wel ergens in de stad een aantal straten open.

Werkzaamheden aan de weg zorgen voor overlast en ergernis. Waar storen Amsterdammers zich nog meer aan in het verkeer?

Fietsen op de stoep moet stoppen

Thom (11), Myra (11), Jewell (9) en Iris (6): “Wij houden van buitenspelen. Tikkertje, verstoppertje of voetballen. Of wandelen met de hond van de buurvrouw. We moeten vaak opzij springen voor een fietser die over de stoep rijdt. Grote kinderen, maar vooral volwassenen. Er iets van zeggen is best moeilijk. Meestal zijn ze al weg. Pubers begrijpen we wel een beetje, die doen stoer. Maar volwassenen die over de stoep rijden vinden we echt raar. En nog raarder als een fietser roept dat wij uit moeten kijken. Waar slaat dat op?”

Geduldiger en minder haastig

Miriam Mouali (22) is jongerencoach. “Ik rijd snorscooter en baal dat ik in 2018 van het fietspad af moet en op de rijbaan moet rijden. Het verkeer is erg druk en automobilisten rijden vaak gehaast. Amsterdammers zijn wel gewend aan het drukke verkeer. Maar toeristen schrikken vaak van de claxon en draaien dan zo de weg op. Heel gevaarlijk. Ik houd rekening met het drukke verkeer, en vertrek ’s morgens altijd eerder van huis naar mijn werk. Dan hoef ik niet hard te rijden. Scooterbestuurders moeten zich wat rustiger gedragen op de fietspaden. We moeten allemaal wat geduldiger zijn.”

Houd rekening met elkaar

Sara Scheffer (45) is rij-instructrice: “Auto leren rijden kost tijd. Daar hebben automobilisten vaak geen begrip en geduld voor. Het verkeer wordt steeds drukker. Auto’s, taxi’s en scooters gaan als een razende door het verkeer en fietsers hebben lak aan verkeersregels. Ik vertel mijn leerlingen ‘laat duidelijk zien wat je gaat doen en ga niet stoppen als je weet dat je voorrang hebt’. Ik vind het onbeschofte gedrag van weggebruikers echt verschrikkelijk. Agressief toeteren, schelden en onnodig dicht op de bumper rijden. Of de auto afsnijden. Heel gevaarlijk. We moeten rekening met elkaar houden, dan komt er meer ruimte voor alle weggebruikers."

Duim omhoog

Bart Nooij (58) is muzikant en cultureel werker. “Volgens mij zien veel verkeersdeelnemers de openbare ruimte als hun privédomein. Je doet daar wat je wilt, zoals het jou uitkomt. Fietsers wachten bijvoorbeeld midden op het zebrapad voor rood licht. Hierdoor blokkeren zij de doorgang voor voetgangers. Ik zag een keer een blinde voetganger tegen een wachtende fietser op het zebrapad aanlopen. Die fietser reageerde heel boos op de arme man. Daar erger ik mij vreselijk aan. Als positief tegenwicht steek ik vaak mijn duim op naar mensen die anderen voorrang verlenen als het niet eens nodig is. Gun elkaar gewoon wat ruimte, dat voelt voor iedereen beter.”