AMSTERDAM - In Scandinavië wordt hout al eeuwenlang gebruikt voor het bouwen van huizen. Nu begint het ook langzamerhand op andere plekken terrein te winnen. Ook in Nederland zien steeds meer mensen de voordelen ervan in. Sterker nog: in Amsterdam komt binnenkort de eerste volledig houten wijk van Nederland.

Wat zijn de voordelen van houtbouw?


Allereerst, wat zijn nou eigenlijk de voordelen van houtbouw? Het meest aansprekend zijn de milieuvoordelen. Houtbouw heeft een gunstig effect op de CO2-uitstoot. Dat komt omdat hout CO2 kan vasthouden. Ook is hout hernieuwbaar, oftewel: het kan terug groeien. Natuurlijk moet er voldoende bos worden aangeplant om het duurzaam te houden. Nóg een pluspunt voor het milieu: je kunt hout uitstekend opnieuw gebruiken, veel beter dan beton. Je hebt namelijk nauwelijks last van kwaliteitsverlies.

Maar ook buiten de milieuvoordelen valt er absoluut iets te zeggen voor houtbouw. Zo hebben houten huizen een korte bouwtijd door de mate van prefabricatie. Dit is allereerst fijn voor de portemonnee. Daarnaast kan het een antwoord zijn op het heersende woningtekort. Tot slot wil het oog ook wat. Zoals te zien bij de voorbeelden van Pineca, hebben houten huizen een authentieke uitstraling.

Houten huizen komen momenteel overal in het land voor, maar er is nog geen hele wijk met houtbouw. Amsterdam krijgt dus de primeur. Over het plan wordt volgens het Parool al zo’n twintig jaar gepraat, maar het werd steeds op de lange baan geschoven. Nu zou het er dus eindelijk van moeten komen

Hoe komt de houten woonwijk eruit te zien?
Er moeten 700 houten huizen in het park komen die in 2026 worden opgeleverd. Dat zouden er eigenlijk 1000 moeten zijn, maar is na overleg teruggeschroefd.

De verwachting is dat er 2100 mensen in de wijk komen te wonen. De wijk bevat negen woonblokken. Het bestaat uit 40 procent huur- en 60 procent koopwoningen. 40 procent van de huurhuizen valt binnen de sociale huur, een vijfde is vrije sector en de rest zit in het middensegment.

De wijk bestaat uit tien blokken met een gemiddelde hoogte van 12 meter. Eén blok wordt een stuk langer: 21 meter. Naast huizen komen er een school, winkels, maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsruimtes.

De gemeente zegt dat de bouwstijl Caribische en Surinaamse invloeden zal hebben. "Denk aan overdekte veranda’s en galerijen en houten trappen langs de gevels. Alle huizenblokken vormen één geheel, met een warme, natuurlijke uitstraling.”

Waar moet de houten woonwijk precies komen?

De houten wijk moet in het Nelson Mandelpark komen. Dat ligt in het centrum van de wijk Bijlmer in stadsdeel Zuidoost. Bewoners van dit stadsdeel krijgen voorrang bij een kwart van de woningen. Zij moeten wel zes van de tien jaar in Zuidoost ingeschreven hebben gestaan.

Wanneer vindt de bouw van de wijk plaats?

De gemeenteraad buigt zich na deze zomer over het bouwkundig plan en neemt het definitief een besluit. Er kan tot 27 september worden gereageerd op het plan. Over het omgevingsplan wordt later beslist, mogelijk pas in 2024. De bouw zou in 2025 van start moeten gaan.