AMSTERDAM - Toneelgroep Amsterdam heeft de afgelopen jaren drie romans van Louis Couperus op het toneel gezet. De complete trilogie - Kleine zielen, De dingen die voorbijgaan en De stille kracht - is dit seizoen in Amsterdam te zien. De reprise van De dingen die voorbijgaan vindt plaats van 24 januari t/m 3 februari.

De dingen die voorbijgaan is het tweede deel in de Couperus-trilogie van TA. Met zijn regies maakte Ivo van Hove korte metten met het beeld dat sinds de jaren zeventig aan Couperus is gaan kleven. De voorstelling is gebaseerd op de magistrale psychologische roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906) over de verwoestende invloed op een Haagse familie van een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië.

Het stilzwijgen van de overspelige relatie tussen Ottilie en Takma en de moord op Ottilies echtgenoot laten diepe sporen na in de volgende generaties. Lot en Elly zijn de jongste telgen van dit verdoemde geslacht. Zij hopen zich uit de Haagse wurggreep te kunnen losmaken maar komen na hun huwelijksreis in Italië gedesillusioneerd weer thuis. Er is geen ontsnappen aan deze familie die aangetast is door vreselijke geheimen die het daglicht niet mogen zien.