AMSTERDAM - Straatdealers hebben aan toeristen een makkelijke prooi. Je kunt ze nepdrugs verkopen - je ziet ze toch niet meer terug – of beroven als ze al keuvelend de stad bewonderen. Het Binnenstad Offensief strijdt tegen deze dealers.

Straatdealers spreken potentiële klanten aan en kijken of er iets te halen valt. Ze lichten je op of beroven je - soms met geweld - in een donkere steeg of op klaarlichte dag bij een pinautomaat. Het overkomt toeristen, maar ook Amsterdammers. Ook horecaondernemers en bewoners hebben last van straatdealers. Dealers hangen voor winkels en woningen. Voor het Binnenstad Offensief controleerden agenten in burger vijf actieweken lang ’s avonds en ’s nachts dealer-hotspots in de binnenstad.

Doelwit toerist

Eén van die agenten in burger is Abdelilah. “Op drukke plekken zijn veel toeristen, dus ook veel straatdealers", vertelt hij. “Toeristen hebben niet altijd door dat ze een potentieel doelwit zijn, ze hebben aandacht voor andere dingen. Dat maakt ze een makkelijk slachtoffer van intimidatie, oplichting en in sommige gevallen zelfs beroving. Ik herken een dealer al van grote afstand. Maar mij kennen ze óók. Ik werk al jarenlang voor de politie en loop hier vaak rond. Daarom observeer ik vaak van een afstand wie er wordt aangesproken.”

De steeg in

“Een collega - ook in burger - gaat vervolgens naar diegene toe om te vragen of er drugs is aangeboden. Eén getuigenis is genoeg om de dealer aan te houden, twee verklaringen zijn natuurlijk altijd beter. Soms heb je tien verklaringen, maar wacht je net die ene af waarmee je in één klap meerdere dealers oppakt. Als we tevreden zijn met het aantal verklaringen, stuur ik een collega in uniform erop af. In sommige donkere, onoverzichtelijke stegen is het moeilijk om de straatdealers in de gaten te houden. Samenwerking tussen politie en handhavers is dan zeer waardevol. Dan vraag ik twee handhavers de steeg in te gaan. Dealers zien de blauwe uniformen en verplaatsen zich. Met een beetje geluk rennen ze zo weer mijn gezichtsveld in.”

Binnenstad niet van dealers

“De straatdealers kunnen de eerste keer dat ze gepakt worden een boete krijgen, maar met een paar uurtjes dealerwerk is dat snel weer terugverdiend. Worden ze vaker gepakt dan kan dat leiden tot wekenlange hechtenis. Een beter middel is een gebiedsverbod. Het verbod geldt voor minimaal 24 uur in de hele binnenstad. Als blijkt dat het om een persoon gaat die eerder is gepakt voor het handelen in nepdope wordt gelijk een verwijderingsbevel voor drie maanden ingezet. Als diegene al eerder een 3-maands bevel heeft gekregen, krijgt die persoon een verwijderingsbevel voor zes maanden. Met dit verbod laten we zien waar het op staat: de binnenstad is niet van dealers. Je ziet wel dat dealers van jaren geleden het “spelletje” opgeven, maar de binnenstad is nog niet van dit probleem af. Er komen weer anderen voor in de plaats, wie weet van hetzelfde netwerk. We zoeken uit hoe we dit probleem slim kunnen aanpakken. Naast onze aanwezigheid op straat is het gebiedsverbod vooralsnog onze beste troef. Daar raak je ze mee, je voorkomt slachtoffers en neemt de overlast en het onveiligheidsgevoel weg.”

Binnenstad Offensief

Het Binnenstad Offensief is een samenwerking tussen handhaving en politie om de toenemende overlast en criminaliteit door de drukte in de binnenstad terug te dringen.

De aanpak tegen (nep)drugs dealers bestaat onder andere uit:

  • Gerichte actieweken en dwangsommen die kunnen oplopen tot maximaal € 10.000,- als het verwijderingsbevel wordt overtreden
  • Een gebiedsverbod dat kan oplopen tot 3 maanden en 6 maanden
  • Terugvordering van geld bij uitkeringsfraude
  • Een campagne om jonge toeristen te waarschuwen voor de straatdealers met posters, filmpjes, sociale media en streetads. De campagne is ontwikkeld door de gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Marketing, de politie en Jellinek Preventie