AMSTERDAM - Handhaver Jeffrey (24) had zaterdag 5 augustus - net als alle feestgangers - óók een mooie dag. Het was de dag van de botenparade, en de dag van voor het éérst handhaven vanaf het water. “Aan de kant en muziek uit, alstublieft!”.

“Die dag deden wij voor het eerst ons werk vanaf een bootje in het water. Althans, handhaven tijdens de botenparade, vanaf het water en specifiek op geluidsoverlast, dát was echt nieuw”, vertelt Jeffrey.

Ook nieuw

“Zaterdagochtend begon mijn dag op het Marineterrein aan de Kattenburgerstraat. Speciaal voor deze dag waren we allemaal uitgedost met regenboogepauletten op ons uniform. Vanaf daar stapten we met zo’n 25 man op tien boten van de reddingsbrigade. Handhavers uit Amsterdam, Utrecht en Zaanstad werkten die dag samen met de reddingsbrigade Amsterdam, Zaanstad, Heemstede en Amstelveen. Eigenlijk was dat ook nieuw, die samenwerking. Dat was leerzaam voor iedereen. Voor de deelnemende boten aan de parade gold een maximale geluidsnorm, maar de bootjes eromheen mochten dan niet hun muziek zo hard zetten, dat dat het feest overstemde.”

Een tweede keer aangesproken? Dwangsom

Jeffrey: “De missie was: boten van bezoekers op de vaarroute van de botenparade aan de kant, en geen versterkte muziek tijdens en na de parade. Ik sprak zo’n 15 stuurlui aan. De meesten reageerden begripvol en sympathiek, maar er zaten mensen tussen die niet zo aardig reageerden. Agressief zelfs. Wat wij dan deden? Om legitimatie vragen en die gegevens in een systeem zetten. Je krijgt dan een waarschuwing. In totaal deelden wij die dag 60 waarschuwingen uit. Heb je niet geluisterd en word je een tweede keer aangesproken? Dan kun je een dwangsom krijgen van tussen de € 950,- en € 10.000,-.”

Dagjesmensen

“Het waren vooral dagjesmensen die we tegenkwamen op het water. Dan zaten ze met het hele gezin in een bootje te wachten tot de vaarstoet zou komen, middenin de vaarroute van de parade. Niet zo handig, natuurlijk. En we stuitten op groepjes jongeren die verbaasd waren, want vorig jaar mochten ze wél hier liggen met een bootje én harde muziek draaien. Dus waarom nu ineens niet? Te hard?! Wat is té hard, werd er dan geroepen. Nou, als je moet schreeuwen om jezelf te horen, staat de muziek dus te hard.”

Wat mag een handhaver allemaal?

Handhavers openbare ruimte vertegenwoordigen het gezag van de gemeente op straat en hebben bepaalde bevoegdheden om te zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Iedereen is verplicht aan een handhaver alle medewerking te verlenen als hij daar om vraagt.

Een handhaver mag:

  • een proces-verbaal opmaken
  • een identiteitsbewijs vorderen voor het uitschrijven van een bekeuring
  • een verdachte aanhouden
  • bij verzet bij een aanhouding gepast geweld toepassen
  • indien noodzakelijk een verdachte fouilleren
  • gebruik maken van handboeien
  • apparatuur gebruiken (zoals camera’s bij de centrale cameratoezicht)
  • panden en terreinen betreden (woningen met toestemming)
  • inlichtingen vragen, zakelijke documenten bekijken, kopieën maken en documenten meenemen als kopiëren ter plekke niet mogelijk is (met schriftelijk bewijs van meeneming).