AMSTERDAM - Jongeren in Amsterdam komen de hele dag door in aanraking met kunst en cultuur. Ze fietsen onder het Rijksmuseum door waar straatartiesten viool spelen, komen langs de Stadsschouwburg en het Muziekgebouw aan het IJ en nergens is de keuze uit kleine theaters, musea, poppodia, filmhuizen en beeldend kunstenaars voor middelbare scholieren zo groot. Amsterdam is dan ook een bijzonder leuke stad om aan de slag te gaan met CKV! En met zo'n divers aanbod van kunst om naar te kijken, kun je als school met je aanbod van kunst om zelf te dóen eigenlijk niet achterblijven.


Creatieve workshops voor CKV

Van een energieke dans workshop waarin jongeren even helemaal uit hun hoofd komen tot een creatieve invulling van het cultureel zelfportret: bij Kleinkunstig leveren we niks minder dan een verrassende en door kunst- en educatieprofessionals tot in de puntjes verzorgde workshop. Wij hebben al achttien jaar ervaring met het organiseren van workshops in het kader van CKV op middelbare scholen en werken vaak (en met veel plezier!) in Amsterdam en omgeving. Zo kwamen we al op Categorale Havo De Hog, De Nieuwe School, het Geert Groote College, het Clusius College, het Fons Vitae Lyceum en het Caland Lyceum. Het is altijd leuk om met leerlingen in de culturele hoofdstad aan de slag te gaan, tegen het decor van een stad die gonst en bruist van de kunst en de culturele activiteiten.

Van dans workshop tot cultureel zelfportret

Wij vinden het belangrijk dat de workshops die wij geven inhoudelijk recht doen aan de kunstvorm. Zo zorgen wij ervoor dat jongeren zichzelf kunnen ervaren als makers van mooie dingen. Maar wij vinden het net zo belangrijk dat in alle lessen die wij ontwikkelen ook de competenties die kunst in je naar boven kan brengen een prominente plek innemen. Het is elke keer opnieuw bijzonder om tijdens een workshop dans te zien hoe leerlingen uit hun schulp komen, tijdens een workshop circustheater te zien hoe leerlingen succes ervaren in het uitvoeren van acts die onmogelijk leken en te zien hoe leerlingen tijdens het maken van een cultureel zelfportret tot nieuwe inzichten komen.

Groepsgericht werken

Wij geloven heel erg in de kracht die kunsteducatie heeft om leerlingen dichter bij elkaar te brengen. En daar staan we dan ook voor! Door samen het maakproces in te gaan, leren ze om meer oog te hebben voor elkaar en om te begrijpen hoe een ander iets beleeft. Door samen te knallen op een podium of tot een kunstwerk te komen, ervaren ze met elkaar het succes van een eindresultaat om trots op te zijn. Onze ervaren docenten weten precies wat ervoor nodig is om leerlingen te stimuleren om hun bijdrage te leveren aan een groepssfeer waarin iedere leerling zichzelf durft te laten zien en zich vrij voelt om grenzen te verleggen.

Met de tijd mee

Kunst is zo ontzettend divers! Wij vinden het belangrijk om precíes aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren. Daarom kun je bij ons terecht voor een theater, muziek of dans workshop, maar ook voor workshops op het gebied van digitale media en voor kunstvormen op het snijvlak van kunst en techniek. En dus gaan we ook met leerlingen vloggen, podcasts maken, games designen, een animatie in elkaar zetten of een Virtual Reality-film opnemen.