AMSTERDAM - Lange tijd werd een bril als een last gezien. Mensen die ze nodig hadden om goed te zien vonden dit vooral lastig. Als gevolg daarvan kozen veel mensen ervoor in plaats daarvan contactlenzen te dragen. Contactlenzen werden erg populair in de jaren 1980 en 1990, omdat ze gezien werden als een meer handige en stijlvolle manier om het gezichtsvermogen te corrigeren. Een bril heeft de laatste jaren echter een comeback gemaakt. Een bril wordt nu gezien als een modeaccessoire, en veel mensen gebruiken ze om hun persoonlijke stijl uit te drukken.


Ons gezichtsvermogen gaat achteruit naarmate we ouder worden, maar wat kunnen we het beste kiezen? Zijn contactlenzen echter nog steeds "in" of moeten we een hippe bril kiezen?

Nederland in top 3 van lenzendragers in Europa

Het is verrassend dat Nederlanders, als het om lenzen gaat, voorlopen op de rest van Europa. Op basis van onderzoek van statista.com draagt 25% van de Nederlanders die slechtziend zijn contactlenzen. Sweden spant de kroon: hier draagt 30% contactlenzen. De populairste variant blijft de daglens. Daglenzen zijn de beste oplossing voor mensen die waarde hechten aan gemak. Je hoeft ze niet te onderhouden, want je gooit ze weg nadat je ze een dag gedragen hebt. Toch kiezen in Nederland meer mensen voor maandlenzen.

Welke contactlenzen zijn geschikt

De laatste jaren zijn er veel verschillende soorten contactlenzen op de markt gekomen. Ogen zijn allemaal verschillend, dus zijn er verschillende lenzen die geschikt zijn voor verschillende soorten ogen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die last hebben van droge en geïrriteerde ogen. Een "gewone" contactlens is voor hen niet comfortabel, dus zijn er speciale contactlenzen voor deze soorten ogen. Er is ook een speciale lenzenvloeistof bedoeld voor droge ogen. Deze oplossing helpt om de lens te smeren en voorkomt dat hij het oog uitdroogt.

Veel mensen dragen contactlenzen, maar niet iedereen is er tevreden over. Als je problemen hebt met je lenzen, kan het tijd zijn om een contactlensspecialist te bezoeken. Deze vakmensen kunnen je gedegen advies geven en zijn op de hoogte van de nieuwste soorten lenzen die op de markt zijn. Je ogen jaarlijks door een specialist laten controleren kan je helpen ervoor te zorgen dat je de juiste lenzen hebt die bij je ogen passen. Op den duur is het slecht om met de verkeerde lenzen rond te lopen, want je kunt je ogen beschadigen. Een contactlensspecialist kan je helpen de juiste lenzen voor je ogen te vinden, zodat je mogelijke problemen in de toekomst kunt vermijden.

Zijn brillen alleen praktisch of zijn ze ook stijlvol?

In Nederland werkt het weer niet altijd mee voor veel brildragers, want regen en de plotselinge wisseling van kou en hitte veroorzaken slecht zicht. Als je lenzen draagt, heb je geen last van beslagen glazen en verminderd zicht. Sommige mensen die last hebben van hooikoorts kunnen het echter moeilijker vinden om contactlenzen te dragen, vanwege de irritatie die dat aan hun ogen veroorzaakt. Dit is echter niet voor iedereen het geval, want sommige mensen hebben baat bij het dragen van lenzen terwijl ze aan hooikoorts lijden. Lenzen vormen een beschermende laag die voorkomt dat pollen de ogen bereiken. De meeste mensen zullen kiezen voor een combinatie van bril en lenzen. Je kunt bijvoorbeeld lenzen dragen tijdens het sporten, maar je kunt ook lenzen dragen als je in een stoffige omgeving bent. Wat je voorkeur ook is, er zijn voordelen en nadelen aan zowel een bril als aan contactlenzen.

Wat te kiezen - bril of contactlenzen? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. En er is geen eenduidig antwoord, want het hangt af van ieders behoeften en voorkeuren. Het belangrijkste is dat je de juiste soort lenzen en glazen kiest. Laat je dus goed informeren bij de opticien of contactlensspecialist voor je een definitieve beslissing neemt!