SCHIPHOL - De Zwarte Maandag op Schiphol is zonder problemen verlopen. De vakantiedrukte zorgde de afgelopen jaren soms voor chaos, maar vandaag hadden de reizigers weinig redenen tot klagen. "Het valt echt heel erg mee."

De luchthaven kreeg maandag maar liefst 233.000 passagiers te verwerken. De luchthaven had zich goed voorbereid op de drukste dag ooit. Speciaal voor de drukke dagen heeft Schiphol twintig procent meer personeel aan het werk en ook de security draait op volle toeren. Daarnaast is er gekeken naar hoe de drukte verdeeld moest worden over de verschillende incheckbalies en gates.

Snelheid
"Wat je wel ziet is dat als er 233.000 mensen reizen, het lijkt of iedereen met de auto naar Frankrijk gaat", vertelt woordvoerder Hans van Kastel. "Dan heb je momenten dat mensen langer moeten wachten, maar we zien mensen snel van de aankomst tot achter de paspoortcontrole lopen."

Op de luchthaven heerste ondanks de drukte een vrij ontspannen sfeer. Reizigers werden op tijd gewaarschuwd voor de topdrukte. "We hebben daarom een trein eerder genomen", zegt een reiziger naar Kreta. "Ik heb nog nooit in zo'n lange rij gestaan, maar het loopt wel lekker door."

Positivisme
Dat stemde veel mensen dan ook tot tevredenheid. "We hebben geen file gehad en het schiet hier voor de paspoortcontrole ook op. Ik heb het weleens erger meegemaakt", vertelt een mevrouw die met haar gezin naar Curaçao afreist.