DEN HAAG - Vrijdag 15 januari 2021 was de laatste dag dat leden van het CDA konden stemmen, na een wat onhandig verlopen vergadering waar de mogelijkheid van stemmen wegviel.


Men kon stemmen op de nieuwe lijsttrekker Wopke Hoekstra, wel of niet consumentenvuurwerk steunen, wel of niet verminderde tabaksverkooppunten en andere zaken zoals de lijst kandidaten Tweede Kamer.

Wij hebben de lijst doorgenomen: Terwijl in grote steden als Amsterdam en Rotterdam er niet zoveel stemmers voor CDA zijn, komen de meeste kandidaten wel uit Noord-Holland en Zuid-Holland, 21 stuks. Uit de gelovige provincies Noord-Brabant en Limburg komen slechts 7 kandidaten. Flevopolder 1, Groningen, Drenthe, Gelderland en Zeeland elk 2, Friesland 3, Utrecht 5 en Overijssel, met stemmenkanon en op nummer 2 Pieter Omtzigt, heeft 6 kandidaten.

Vrouwen bezetten net een derde van de plaatsen, maar mensen met een multi-culturele achtergrond komen we amper tegen op de CDA-lijst. Behalve de naam van het zittende Tweede Kamerlid techneut Mustafa Ambaouch en de naam van Sindo Nunez Queija. Die Professor Dr. in de Natuurwetenschappen blijkt te zijn. En zo valt er veel te ontdekken. Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid en voorheen lijsttrekker, is geheel van de lijst verdwenen.

Wie deze CDA-lijst ziet kan denken: waar is de integratie van enkele generaties Nieuwe Nederlanders gebleven of te zien in deze politieke lijst? Of houdt de C van Christen Democraten mogelijke kandidaten weg?