AMSTERDAM - In Nederland wordt veel gesproken over het gebrek aan kennis over dieren en de natuur. Tegelijk is er een massale drang naar het buitenleven, en is menigeen zijn kantoorwerk zat. Vandaar dat er veel wordt gezocht naar opleidingen om van de liefhebberij een beroep te maken. Hieronder een aantal voorbeelden die je wellicht aanspreken: ben jij straks ook heerlijk de hele dag met dieren in de weer?

Meer waardering en respect voor dieren


Een cursus dierengedrag verrijkt niet alleen je kennis over dieren en de natuur, maar kan je ook een heel ander inzicht geven in veel zaken. Door meer contact te maken, leer je dieren en hun onmisbare functie in het ecosysteem meer te waarderen. Niet dat je een wandelende dierenencyclopedie wordt, want je richt je op een bepaalde soort, zoals katten, honden of paarden. Maar alleen al door het vertrouwen van een dier te winnen, ga je ook anders tegen een wesp, slak, adder of koe aankijken. En ook tegen de wolvendiscussie.

Cursus dierengedrag: de unieke interactie met de mens

Na een cursus die je alles leert over bijvoorbeeld honden kun je alle kanten op met deze trouwe viervoeters. Er zijn er meer dan een miljoen in Nederland, en niet alleen als huisdier spelen ze een steeds voornamere rol in de samenleving. De reclamespot van een hond die zijn getraumatiseerde baasje - blijkbaar een oorlogsveteraan - wakker likt uit een angstdroom, is van de buis gehaald. Wellicht op last van Defensie. Maar tot dat soort dingen zijn dieren dus in staat. Hun interactie met de mens is uniek. Een bekender voorbeeld is de blindengeleidehond, of de politiehond die drugs op kan sporen. Ook tijdens opleidingen met paarden of katten gaat er een wereld voor je open. Waarom spint of knort een kat als hij het naar zijn zin heeft, en wat maakt een blij paard voor geluiden? Het ene inzicht brengt je vaak weer bij het volgende.

Van paardentrainer tot huisdierenfotograaf

Zoek met de termen Dieren, Opleidingen en Barneveld en je komt al snel uit bij 's lands bekendste en grootste dierenopleiding instituut, dat talloze mogelijkheden biedt om je dierenliefde nog veelzijdiger te maken. Wie weet ben je straks de nieuwe Martin Gaus en weet je alles over gedrag(problemen) bij honden. Of word je een professioneel dierenfotograaf - ook een vak op zich. Het zijn geen onbereikbare doelen. Als je investeert in zo'n cursus dan wel opleiding met dieren, kun je vroeg of laat in die sector solliciteren of voor jezelf beginnen. En dan ziet je werkdag er natuurlijk een stuk leuker uit.