AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum. Leerlingen van de school gingen daarna in gesprek met Jan Slomp, een van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling en volgden een workshop van War Child.

Verzetsmuseum Junior op wielen is bedoeld voor kinderen die de weg naar een museum in het hart van Amsterdam niet zo snel kunnen vinden, bijvoorbeeld in Amsterdamse buurten buiten de ring of gemeenten als Almere en Purmerend. In deze wijken krijgen kinderen relatief veel te maken met intolerantie, racisme, antisemitisme en anti-islamisme. Juist voor hen is de boodschap van Verzetsmuseum Junior relevant.

Bezoek aan het museum
Burgemeester Halsema bezocht na de onthulling samen met een groep kinderen het Verzetsmuseum Junior op wielen. Deze groep hielp bij het inrichten van de oplegger. De burgemeester kreeg van de kinderen uitleg over de tentoonstelling en de vier hoofdpersonen: de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, Nelly die bij de jeugdclub van de NSB zat en Henk uit een alledaags gezin.
Jan was ook aanwezig bij de onthulling en beantwoordde daarna vragen van de leerlingen. Zij volgden ook een workshop van War Child, over kinderen die nu in oorlogsgebieden wonen.

Aanstaande zondag 25 november is Verzetsmuseum Junior op wielen te bezichtigen tijdens het Kinderrechtenfestival in Amsterdam West bij de Ru Paré Community, Chris Lebeaustraat 4 in Amsterdam.