AMSTERDAM - Elektrische auto's worden steeds populairder. Ze zijn namelijk zuinig en minder schadelijk voor het milieu. Toch zit er ook een keerzijde aan deze innovatie. Elektrische auto's hebben namelijk een vergroot risico vlam te vatten tijdens het opladen. Vooral in parkeergarages kan dit catastrofale gevolgen hebben.

Hoe kunnen de auto's vlam vatten?
Nu is het dus de vraag: Hoe kunnen de auto's vlam vatten? Het brandgevaar heeft te maken met de accu's van de auto's. Het gaat dan vooral over de lithium-ion accu. Deze accu wordt namelijk erg heet tijdens het laden en is vrij kwetsbaar. Hierdoor kan de accu vlam vatten. Daarnaast kunnen er verkeerde kabels gebruikt worden. Ook kan het zo zijn dat, door een technisch defect, het laden doorgaat, terwijl de accu al vol zit. Productiefouten, kortsluitingen en beschadigingen kunnen er ook toe lijden dat de auto vlam vat. Het vuur wat er dan ontstaat is extreem heet en kan zich erg snel uitbreiden.

Parkeergarages

Vooral in parkeergarages is dit erg gevaarlijk. Door het hete vuur zouden garages zelfs in kunnen storten. Uit onderzoek is gebleken dat veel parkeergarages in Nederland niet brandveilig genoeg zijn. Daarbij zitten de oplaadpunten voor elektrische auto's vaak helemaal achter in de garage. Hierdoor kan de brandweer er niet makkelijk bij komen. Daarnaast is er vaak ook geen sprinklerinstallatie aanwezig. Ook komen er enorm giftige stoffen vrij bij een autobrand en zeker bij een elektrische auto. Doordat parkeergarages vaak geen rookgasafvoer hebben, kunnen deze stoffen zich erg eenvoudig verplaatsen door de garage.

Boven parkeergarages leven vaak veel mensen of zijn winkels gebouwd. Dit is dus een extra groot risico. Bij een lithium brand zijn de temperaturen namelijk enorm hoog. Wel meer dan duizend graden. Hierdoor kan het zo zijn dat de garage instort met ernstige gevolgen voor alles en iedereen boven en in de garage. Het vuur kan ook bijna niet worden gedoofd door deze enorme temperaturen en omdat de brandweer er meestal niet makkelijk bij kan komen.

Verzekeren
Brandgevaar is één van de vele risico's die auto's met zich mee brengen. Het is dus erg belangrijk om je goed te verzekeren tegen deze risico's. Hierdoor krijg je geen onverwachte kosten en weet je waar je aan toe bent. De makkelijkste manier om je autoverzekering af te sluiten is via autoverzekering.nl. Hier kun je onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken en de best passende en goedkoopste autoverzekering kiezen voor jouw persoonlijke situatie en wensen.