NEDERLAND - Van 28 november tot en met 17 december kon je stemmen op de achttien genomineerde woorden voor het Van Dale Woord van het Jaar 2018. In de media werd de afgelopen weken (online en offline) veelvuldig gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen gedaan om te stemmen.

Er is ruim 28.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2018. het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2018 is:


1 Blokkeerfries:
elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

55,4 procent van de stemmen


2 Yogasnuiver:
Iemand die gewoonlijke gezond en bewust leeft, maar zich dan in het uitgaansleven uitleeft en aan de partydrugs/cocaïne zit
7,7 procent van de stemmen

3 Mangomoment:
Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten. (De metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt)


4,7 procent van de stemmen

Met 55,4% van de stemmen is blokkeerfries de winnaar van deze verkiezing en gaat dit woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2018.

Definitie van blokkeerfries: elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

In België is met 21,2% van de stemmen moordstrookje verkozen tot hét Woord van het Jaar 2018.

Definitie van moordstrookje: fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden appongeluk (2017), treitervlogger (2016), sjoemelsoftware (2015), dagobertducktaks (2014), selfie (2013), project X-feest (2012), tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Van Dale organiseert in België een soortgelijke verkiezing.