AMSTERDAM - Een juichmoment voor de buurtaanpak Zo blijven wij gezond in Oost: de hamburgertent Burger ’n Shake in Oostpoort lanceerde maandag 21 november 2017 de bloemkoolburger, een gezonde en vegetarische variant op de hamburger.

De chef van Burger ’n Shake heeft deze burger ontwikkeld samen met een buurtnudgingexpert. Dit is een buurtbewoner die ondernemers motiveert om gezonde voedselkeuzes aan te bieden voor de buurt. Het is nationaal en internationaal uniek dat ondernemers op deze manier betrokken worden bij het gezonder maken van de buurt.

In gesprek met ondernemers voor een gezonde buurt

Amsterdam Oost zet vol in op een gezonde omgeving voor haar bewoners. Onder de noemer ‘Zo blijven wij gezond in Oost’ is het stadsdeel een unieke pilot gestart waar bewoners, ondernemers en de gemeente met elkaar de buurt gezonder maken. In plaats van het opleggen van regels, gaan ondernemers samen met buurtnudgingexperts kijken hoe ze hun aanbod kunnen aanpassen en/of de gezonde keuze aantrekkelijker maken. Het doel is hierbij dat zowel de ondernemer als de buurt er beter van wordt. De samenwerking tussen Burger ’n Shake en buurtnudgingexpert Maryam is een mooi voorbeeld van deze nieuwe aanpak.

Badredin Boussaid (eigenaar Burger ’n Shake): “Het was een hele prettige manier om samen te werken met Maryam. We waren zelf ook bezig met een gezond aanbod, we maken bijvoorbeeld alleen gebruik van biologische producten. Maryam brengt weer nieuwe ideeën en houdt ons scherp.”

Naast het buurtnudgingtraject biedt de gemeente trainingen aan als ‘Gezond Kopen, Gezond Koken’. Enthousiaste buurtbewoners kunnen een training volgen tot ambassadeur of worden opgeleid tot buurtnudgingexpert. Via vadergesprekken worden ook vaders meer betrokken bij de gezonde leefstijl voor hun kinderen. De aanpak is vooral gericht op kinderen en hun ouders, ook met evenementen als het Gezondste maal van Transvaal, Zo blijven wij gezond in de Dapperbuurt en de Healthy Halloween pompoenroute.

Inspiratiebron

Het succes van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht is niet onopgemerkt gebleven. De Engelse krant The Guardian kwam al een bezoek brengen, en ook de Universiteit van Harvard was benieuwd hoe Amsterdam op buurtniveau gezonde leefstijl stimuleert, net als Schotse en andere Europese beleidsmakers.

Rick Vermin (bestuurder Amsterdam Oost): “Het is geweldig om te zien dat een buurtnudgingexpert met ondernemers in gesprek gaat, en dan zie je dat je op een hele vriendelijke manier mensen scherp houdt, en zo een duwtje in de goede richting geeft.”

Gezonde voedselomgeving

Vanaf vandaag staat de bloemkoolburger op het menu van Burger ’n Shake. De bloemkoolburger staat op de nieuwe vegetarische kaart met vier verschillende vegetarische burgers.

Ook andere ondernemers doen mee om de gezondere keuze voor hun klanten gemakkelijker te maken en zich in te zetten voor een gezinde voedselomgeving.

Meer informatie

Kijk voor meer voorbeelden op Facebook Zo blijven wij gezond in Oost en voor meer informatie over de aanpak op amsterdam.nl/zoblijvenwijgezond/gezond-gewicht-oost.