AMSTERDAM - Op maandag 23 april werd in de Hermitage Amsterdam de alweer 250.000ste bezoeker van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage verrast. Mevrouw Wagemakers uit Den Bosch ontving uit handen van Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, en Frank Houben, Delegate to the Board van KLM, twee retourtickets Amsterdam – St.-Petersburg en de tentoonstellingscatalogus. KLM is sponsor van de tentoonstelling en heeft een deel van de kunstwerken vanuit St.-Petersburg ingevlogen.

Laatste maand: pop-up restaurant en avondopenstellingen
Tot en met zondag 27 mei is Hollandse Meesters uit de Hermitage nog te zien. Op veler verzoek zal de tentoonstelling vanaf zaterdag 19 tot en met zondag 27 mei ook ’s avonds tot 22 uur open zijn voor het publiek.

Voor de culinaire fijnproevers opent sterrenkok Jonathan Zandbergen op woensdag 2, 9, 16 en 23 mei een pop-restaurant in de Hermitage Amsterdam. Jonathan laat zich inspireren door schilderijen in de tentoonstelling en stelt een bijzonder menu samen met onder andere Waddengoud-zeebaars, Noordzeekrab, groenten en bloemen en Oud-Hollandse hoenderrassen, en met een bijzonder drankenarrangement inclusief champagne Taittinger. Voorafgaand aan de spannende culinaire ervaring kunnen de gasten exclusief de tentoonstelling bekijken met deskundige gidsen. Aanvang en ontvangst 17 uur. Info en reserveringen via hermitage.nl.

Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren
Het is een van de opzienbarendste schatten van de Hermitage in St.-Petersburg: de collectie Hollandse Meesters. Met ruim 1500 schilderijen de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Voor de tentoonstelling zijn 63 werken van 50 meesters geselecteerd, waaronder zes schilderijen van Rembrandt. Zo goed als alle grote namen zijn vertegenwoordigd. Deze ongekend rijke selectie is een feest van herkenning en ontdekking, met wereldberoemde schilderijen als Rembrandts Flora en Jonge vrouw met oorbellen, een van Frans Hals’ befaamde mannenportretten en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst. Maar ook werken van tegenwoordig minder bekende schilders

zijn ware eye-openers. De ruime meerderheid van de werken heeft een vaste plek in de Hollandse zalen in de Hermitage en de meeste schilderijen zijn na aankoop – vaak eeuwen geleden – nooit eerder teruggekeerd in Nederland. De Hollandse Meesters: grote liefde van de tsaren en blijvende pronkjuwelen van de Hermitage.