AMSTERDAM - Een nieuwe telefoon is geen kleine uitgave. Het is gelukkig ook niet iets wat je iedere dag doet. Toch kun je ook niet zonder. In onze huidige datagedreven maatschappij is het bijna onmogelijk om zonder smartphone door het leven te gaan. Maar wat als je eigenlijk maar een beperkt budget hebt en toch toe bent aan een nieuwe telefoon? Gelukkig zijn er dan ook manieren om met relatief weinig geld toch nog een nieuwe telefoon te kopen. In dit artikel zetten we een aantal handige bespaartips op een rij.


Kies voor een ouder model

Weet je ongeveer al voor welk merk je wilt gaan? Dan is het slim om naar het totale aanbod te kijken. Wanneer je een abonnement met toestel wil afsluiten, zal de verleiding groot zijn om voor het nieuwste model te kiezen. Deze worden ook het meest getoond. Maar besluit dan eens om eigenwijs te zijn en ook te kijken wat er nog meer mogelijk is. Kies je bijvoorbeeld voor een model uit 2021 of 2022? Dan kun je zo al honderden euro’s extra besparen op de aanschaf van jouw nieuwe telefoon. En dat terwijl een samsung s21 fe gewoon een prima telefoon is en echt niet onder zal doen voor de nieuwste modellen.

Kies je voor een ouder model? Dan is er ook nog een andere optie. Namelijk kiezen voor refurbished of tweedehands. Wanneer je tweedehands koopt bij een particuliere verkoper, dan zitten hier uiteraard wel een aantal risico’s aan verbonden. Op de eerste plaats omdat je niet zeker weet of men eerlijk is over de mogelijke gebruikerssporen. Koop je niet iemands anders ellende? Dan wordt goedkoop uiteindelijk alsnog duurkoop. Kies je voor refurbished, dan geniet je ook van een ouder (tweedehands) model. Toch beschik je wel over meer zekerheid. Deze is namelijk uitvoerig gecontroleerd door de fabrikant en je ontvangt ook altijd een garantieperiode. Zo bespaar je niet alleen geld, maar geniet je ook nog eens van veel meer zekerheid.

Vergelijken

Vergelijken loont altijd. De prijzen onderling kunnen namelijk flink verschillen. Soms zelfs wel tientallen tot honderden euro’s! Dat ligt net aan welke acties er gelden en hoeveel voorraad een leverancier heeft. Daarom is het zeker de moeite waard om vergelijkend onderzoek te doen en dit regelmatig uit te voeren in de weken voorafgaand aan de aankoop. Zo krijg je een goed idee van de bedragen die momenteel gelden.

Wist je dat er ook speciale vergelijkingssites zijn? Op basis van enkele persoonlijke gegevens rekent de calculator dan uit welke telefoon de voordeligste keuze is. Zo weet je zeker dat je nooit teveel zal betalen.

Heb je nog even tijd voordat je een nieuwe telefoon gaat kopen? Kies er dan voor om het einde van het jaar af te wachten. Dit is vaak het moment waarop extra kortingen worden gegeven. Bijvoorbeeld gedurende Black Friday. Daarnaast zou je ook kunnen wachten tot er weer nieuwere modellen worden gelanceerd. Op dat moment komen de iets oudere modellen namelijk veel voordeliger in de verkoop.