AMSTERDAM - Bedrijfsafval dient gereguleerd te worden, want de wekelijks afvalstroom moet op verantwoorde wijze afgevoerd worden en daarbij wil je er als bedrijf op kunnen vertrouwen dat het afval tijdig wordt afgevoerd door een erkend bedrijf. Afhankelijk van het type afval bestaan er diverse mogelijkheden om de afvalstroom te reduceren, waarbij de circulaire economie het hoogst haalbare is: het eind-afvalproduct dient als grondstof voor een nieuw product. Innovatieve, groene bedrijven werken hieraan, maar het volledige bedrijfsleven is natuurlijk lang zo ver nog niet. Wat kun je zelf als bedrijf doen om bedrijfsafval te doen reduceren?


Diverse afvalstromen per bedrijfstak

Binnen het bedrijfsleven zorgen de bedrijfsactiviteiten vaak voor diverse soorten afvalstromen. Allereerst is er specifiek product-gerelateerd afval. Bijvoorbeeld groenafval van de hovenier. Puin van het aannemersbedrijf en verpakkingsmaterialen binnen de detailhandel. De tweede afvalstroom is die van huishoudelijkheden, zoals afval uit het bedrijfsrestaurant of kantine, en overig huishoudelijk- en restafval. Daarvoor kun je een rolcontainer huren. Afvalverwerkingsbedrijven komen deze wekelijks ophalen.

In grote steden als Amsterdam zijn vaak meerdere afvalverwerkingsbedrijven gevestigd. Zoek je op 'rolcontainer huren Amsterdam', dan kom je een veelvoud tegen; iets wat voor alle grotere steden geldt. Is jouw bedrijf gevestigd in een kleinere gemeente, dan ben je soms net iets duurder uit, doordat er meer transportkosten gemaakt zullen moeten worden om het afval op te komen halen.

Reductie en verwerking van bedrijfsafval

De afvalstroom trachten te minimaliseren bespaart je als bedrijf geld; je kunt een kleinere container huren en het bedrijf draagt bij aan een beter milieu. Door bewuste keuzes te maken kun je al een heel eind komen.

Wegwerpmateriaal

Probeer als het even kan niet langer wegwerpmateriaal te gebruiken in de bedrijfskantine en bij het koffieautomaat etc. Niet langer plastic bekers voor de koffie of watertappunt. Herintroduceer het gebruik van mokken en glazen. Schaf een energiezuinige vaatwasser aan en start met besparen en het verminderen van bedrijfsafval. Het spreekt voor zich dat je als bedrijf ook investeert in zonnepanelen, de energie is natuurlijk direct te gebruiken.

Verpakkingsmaterialen

Spreek af met leveranciers dat zij zo weinig mogelijk verpakkingsmaterialen gebruiken waar mogelijk. Geen grote kartonnen dozen voor kleine voorwerpen dus. Ook binnen de EU wordt hier op termijn paal en perk aan gesteld.

Afvalscheiding

Wellicht overbodig te melden, maar werk als bedrijf actief aan afvalscheiding. Zorg voor de aanwezigheid van een papierbak, een groenbak, een plastic bak, glas en restafvalbak. Niet alles hoeft natuurlijk afgehaald te worden door een afvalverwerkingsbedrijf; is er maar weinig papier of glas afval in omloop, dan brengt 1 vaste medewerker dit maandelijks naar een openbare glas of papierbak.

Specialistisch afvalverwerkingsbedrijf

Neem een contract bij een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf, gespecialiseerd in de afvalverwerking wat binnen jouw sector voorkomt. Dus bijvoorbeeld een afvalverwerker gespecialiseerd in groenafval, metalen, of chemische afval. Dergelijke afvalverwerkers zullen de branche-gerelateerde afvalstroom in vele gevallen netjes recyclen, zodat jouw bedrijf hiermee voldoet aan specifieke milieuwetten.