AMSTERDAM - Het is voor veel mensen een droom die uitkomt: een bedrijf starten in Amsterdam. Er zijn immers veel bedrijven in Amsterdam gevestigd en daardoor zijn er als ondernemer volop kansen. Maar naast kansen zijn er ook risico’s. Risico’s om aansprakelijk gesteld te worden door een beroepsfout of doordat je als onderneming schade of letsel aan (de bezittingen van) een klant toebrengt. Over het algemeen is aansprakelijk worden gesteld een prijzig probleem. Daarom zijn een aantal verzekeringen absoluut onmisbaar voor iedere Amsterdamse ondernemer.

Drie onmisbare verzekeringen

Drie verzekeringen die als ondernemer zeker het overwegen waard zijn, zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voor de meeste beroepen zijn geen van deze drie verzekeringen verplicht. Je mag in Nederland in de meeste gevallen ook zonder deze verzekeringen ondernemen. Maar je loopt daardoor wel een aanzienlijk financieel risico. Daarmee is het overwegen van deze verzekeringen zeker de moeite waard.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)

Veel zzp’ers staan er niet bij stil, maar het kan gebeuren dat je als ondernemer ziek wordt. Bijvoorbeeld omdat je tijdens het schilderen van de woning van een ladder bent gevallen. Of omdat je uit het niets ernstig ziek wordt. Wat de reden ook is, dit soort situaties leiden vaak tot arbeidsongeschiktheid. Daardoor kun je tijdelijk niet meer werken en heb je niet of nauwelijks nog een inkomen. Heb je zelf een grote buffer achter de hand, dan is dat geen probleem. Maar voor de meeste ondernemers geldt dat een aov afsluiten een beter idee is. Deze verzekering kun je maar beter op tijd afsluiten, want zoals het nu lijkt, wordt de verzekering in 2027 verplicht voor iedere ondernemer.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je werkzaamheden bij anderen uitoefent, maar daarbij schade toebrengt aan anderen, kan de klant je daarvoor aansprakelijk stellen. Valt tijdens de werkzaamheden de ladder van het dak en komt deze op een klant terecht, dan kan hij daar letsel aan overhouden. Of je gooit als IT-specialist een kop koffie over de laptop van een klant. Net als bij particulieren kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kun je je verzekeren tegen de hoge kosten van aansprakelijkheid en hoef je de financiële schade niet zelf te vergoeden.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Veel ondernemers kiezen voor een adviserende rol. Bijvoorbeeld als financieel adviseur, budgetcoach of het oprichten van een adviesbureau. Zeker in het begin heb je nog niet genoeg ervaring en is een foutje zo gemaakt. Maar als je een verkeerd advies geeft waardoor een klant financieel behoorlijk schade heeft, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Je moet de schade dan vergoeden. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je je verzekeren tegen deze gevolgschade. Aansprakelijkheid loopt al snel in de papieren. Deze verzekering is dus zeker de moeite waard.