AMSTERDAM - 150 jaar dood en onvergetelijk: Jacob van Lennep was de man die Amsterdam vanaf 1853 tot heden ten dage voorziet van zuiver duinwater. Maar dat is nog niet alles.

Bekende Amsterdammer Jacob van Lennep (1802-1868) had vele talenten. Hij was dichter, schrijver en vertaler. Ook zette hij zich flink in om Amsterdam een stad met grandeur en stijl te laten zijn.

Gangmaker

Zo was van Lennep bijvoorbeeld gangmaker bij de oprichting van standbeelden voor Rembrandt en Vondel, betrokken bij de plannen voor het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum, bemoeide hij zich met de aanleg van het Noordzeekanaal en de drinkwatervoorziening voor de hoofdstad. In 1853 arriveerde het eerste zuivere duinwater in de stad. Een primeur in Nederland!

Opschudding

Jacob van Lennep werd geboren in een deftige Amsterdamse familie. Hij moest zich conformeren aan zijn milieu en dat viel hem lang niet altijd mee. Hij leidde een turbulent leven en had de moed zijn eigen weg te gaan. Hij dichtte, vertaalde, schreef romans, toneelstukken en historische werken. Hij stak zijn nek uit om het boek Max Havelaar van Multatuli uitgegeven te krijgen. Zijn eigen teksten en buitenechtelijke avonturen zorgden regelmatig voor opschudding.

Schatmaker

Het Stadsarchief Amsterdam bezit het familiearchief van de Van Lenneps. En daar zit heel wat moois tussen! In de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam ziet u onder andere brieven en andere documenten die de schrijver/dichter naliet.

Stadsarchief Amsterdam

Jacob van Lennep in de Schatkamer: 19 januari - 20 mei 2018
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
www.amsterdam.nl/stadsarchief