AMSTERDAM - Op 27 juni verschijnt het vierde boek van auteur José Bosma. Onder de titel ‘Ter Lering ende Vermaeck’ biedt de auteur haar lezers 115 doorleefde verhalen die, stuk voor stuk, vertellen over de dagelijkse besognes van deze, in de Amsterdamse Jordaan geboren, schrijfster.


Met flair diept zij vanuit haar jarenlange ervaringen en belevenissen opgetekende wijsheden en onwijsheden, diepte- en hoogtepunten uit het leven van alledag. Vaak verrassend en soms irritant, maar altijd heel herkenbaar. Luchthartige vertellingen, een enkele keer verdrietig of emotioneel. Veelal doorspekt met de bekende Amsterdamse nuchterheid. Uiteraard gerelativeerd met een gezonde dosis humor. Aangevuld met een hèèl klein vleugje vilein, zijn deze verhalen ‘Balsem voor de ziel.’

José Bosma: “Ik hoop met mijn verhalen een lach op het gezicht van mijn lezers te toveren, soms een frons en misschien ook wel iets van herkenning, want zelfs in ons leed staan wij nooit alleen.”

Bosma debuteerde in 2018 met haar autobiografische ‘Leven vanuit verzet’. Haar eigen, schrijnende, verhaal over een getormenteerde vader die de oorlog had meegemaakt. Een verbitterde man die niet over zijn oorlogsverleden en zijn ervaringen in het verzet, kon praten. Dit zwijgen had grote gevolgen voor de relatie tussen vader en dochter. Ze begreep hem niet en werd steeds rebelser.

In 2020 gooit Bosma het over een geheel andere boeg met haar hilarische ‘Barones von Habeniks’, een vermakelijk én leerzaam boek voor kleine én grote kinderen over een verrukkelijke oudere dame die, samen met haar hondje, volop van het leven geniet zonder ook maar een cent te besteden te hebben. De lijfspreuk van de barones luidt: ‘maak van elke dag een feestje’. En eigenlijk is dat ook wel een beetje het motto van Bosma zelf, althans, dikwijls. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom zij zich niet laat beperken tot één genre.

En nu is er dus ‘Ter Lering ende Vermaeck’. Een door de auteur gesigneerd exemplaar van het boek is te bestellen via https://www.stichtingjaproducties.nl/boeken/ter-lering-ende-vermaeck/

Het boek kost € 22,--, exclusief verzendkosten (€ 5,-- met track en trace).