Als er een ding is waar je veel profijt van zult hebben wanneer je net een kind hebt gekregen, dan is het wel je auto. Met een auto ben je veel flexibeler dan wanneer je alle afstanden met de kinderwagen of op de fiets moet afleggen. Die flexibiliteit zul je nodig hebben want jullie zouden niet de eerste ouders zijn die het gevoel hebben dat hun wereld heel klein is geworden nadat zij een kind hebben gekregen. Als je dagenlang binnen hebt gezeten, kan het heerlijk zijn om even de auto te pakken en om een ritje met je kind te maken. Misschien kunnen jullie even naar het bos, of even bij vrienden of familie op bezoek. Wat je ook gaat doen, het is belangrijk dat je je auto goed verzekerd. Zonder autoverzekering ben je namelijk strafbaar, maar bovendien loop je ook heel veel onnodige risico’s. Wij zullen je daarom laten zien hoe je een geschikte autoverzekering samenstelt.

Wat heb je nodig?

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om de leeftijd van je auto te weten. Je verzekeraar kijkt namelijk naar de leeftijd van je wagen en koppelt daar een verzekering aan. Je hoeft dus niet specifiek te kijken naar het merk auto dat je hebt. Wil je bijvoorbeeld een Tesla verzekering afsluiten, dan is het vooral belangrijk om te kijken hoe oud deze wagen is. Dit heeft te maken met de dagwaarde van je auto. De regel is dat naarmate je wagen ouder wordt, de waarde ervan ook steeds lager zal worden. Op een gegeven moment passeer je het punt dat een eventuele reparatie aan je wagen, duurder uit zal vallen dan de actuele waarde van je wagen op dat moment. In dat geval is het beter om een andere auto te kopen.

Drie mogelijkheden

Er zijn drie categorieën wanneer het gaat over een auto verzekeren. De eerste is de allrisk verzekering voor wagens die nieuw zijn tot maximaal zes jaar oud. De allriskverzekering is de meest uitgebreide polis die je kunt nemen en dekt alle vormen van schade. De tweede optie is de WA+ beperkt casco verzekering. Met deze verzekering kun je vele soorten schade afhandelen, maar niet de schade die jij zelf hebt opgelopen bij een ongeluk waarvan je de veroorzaker was. Schade door een aanrijding met een dier, of schade ontstaan door een inbraak vallen wel onder je polis. Deze verzekering wordt aangeraden voor wagens van zes tot negen jaar oud. Tot slot is er de WA-basisverzekering. Deze is ideaal voor wagens ouder dan negen jaar. Met deze polis voldoe je aan je wettelijke plicht, maar je kunt er zelf geen schade mee herstellen.

Wil je meer?

Naast de basisverzekering, kun je ook nog een aanvullende verzekering kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens of pechhulp iets voor je is. Krijg je pech onderweg, dan kun je gelijk een monteur bellen die je de hulp zal bieden die je nodig hebt.