AMSTERDAM - Athenaeum, de literaire en academische boekhandel aan het Spui, is een begrip in Amsterdam. Directeur Athenaeum en schrijver Maarten Asscher ontving op 24 januari een onderscheiding. Hij is namens de Koning benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Gefelicteerd!

Er zijn vast weinig Amsterdammers die niet ooit een boek hebben gekocht bij boekhandel Athenaeum aan het Spui. “De medewerkers zijn belezen, maar nooit belerend”, zei burgemeester Van der Laan vorig jaar bij het jubileum van Athenaeum. Of als u niet van lezen houdt: op zijn minst loopt u wel eens over boekenplein Spui, en kent u de winkel.

Bezige bij

De boekhandel blijft gewoon bestaan, maar directeur Maarten Asscher (1957) stopt als directeur. Hij gaat in plaats van het verkópen van boeken, verder met het schrijven van boeken (om ze daarna weer te verkopen). Maarten Asscher is een bezige bij. Hij was uitgever, maar is ook schrijver, dichter, vertaler en columnist. Sinds 2004 was hij directeur van Athenaeum. Hij onderhield ook allerlei contacten met academische en culturele organisaties. Zo ontstond in 2008 op het Spui het academisch-cultureel centrum SPUI25. Hier zijn regelmatig debatten, interviews en presentaties. Sinds 2006 worden buitenlandse auteurs uitgenodigd om tijdelijk te wonen en te werken bóven boekhandel Athenaeum, tegenover schrijverscafé De Zwart en Spui25.

Eigenzinnig

Boekhandel Athenaeum aan het Spui - de grootste onafhankelijke boekhandel van Nederland - werd opgericht in 1966. Het bedrijf kwam voort uit Polak & Van Gennep Uitgeversmaatschappij. Johan Polak trok zich het lot aan van de verdwenen boekhandels in de Banstraat en de van Woustraat en startte een winkel in het Spui-pand. Vroeger zat daar een schilderijenhandel. De jaren zestig in Amsterdam waren woelig. Athenaeum stond en staat bekend om het eigenzinnige en ongecensureerde aanbod in de koopwaar. Het leverde de zaak het imago van 'linkse boekhandel' op.

Meer weten?

www.spui25.nl